”Arvoisa puheenjohtaja,

Minäkin kiitän luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita hallintosäännön valmistelusta. Puheenvuorossani esitän kuitenkin huolen. Esityksenä on, että päätämme tänään lisätä luottamushenkilöorganisaatioon uuden toimielimen, henkilöstöjaoston.

Pidän erittäin hyvänä, että meillä on vahva yhteisymmärrys siitä, että haluamme panostaa henkilöstön hyvinvointiin. Puheissa toistuu halu varmistaa, että henkilöstön ääni kuuluu päätöksenteossa. En ole lainkaan varma siitä, että henkilöstöjaosto on siihen oikea toimintatapa.

Omat kokemukseni henkilöstöjaostosta ovat Kouvolan kaupungin ajalta, jolloin olin jäsen vastaavan nimisessä jaostossa. Tämä, jos mikä, oli kallis kahvikerho. Jaostossa esittelijänä toiminut viranhaltija toimi erinomaisesti, mutta valitettavasti meillä vain ei ollut todellista päätösvaltaa tässä jaostossa. Päätettävät asiat oli jo etukäteen sovittu muissa instansseissa ja jaostossa päädyimme lähinnä kuulemaan koosteita henkilöstöesityksistä. Ei meillä luottamushenkilöinä ollut niihin oikein mitään sanomista.

Nyt käsissämme oleva henkilöstöjaosto on nimestään huolimatta työnantajajaosto. Ymmärtääkseni alun perin ajatukseni oli, että jaostossa olisi henkilöstö vahvasti edustettuna. Nyt tämä ei näytä toteutuvan. Jäljelle jää vain työnantajan edustus.

Kuten Kinnunen edellä mainitsi, hyvinvointialueella on lain mukaan oltava yt-toimielin. Tämä on se toimielin, jossa henkilöstöä kuullaan ja asioista neuvotellaan. Mietin, onko meille päättäjille ihan selvää, mistä päätetään missäkin, ettei mene puurot ja vellit sekaisin. Mietin myös, onko tämä meidän henkilöstölle selvää.

Korostan vielä, että meidän on äärimmäisen tärkeää pitää henkilöstö tiiviisti mukana päätöksenteossa. Huoleni on, että luomalla henkilöstöjaoston ulkoistamme henkilöstöasiat tälle jaostolle, eikä henkilöstön asioita jatkossa huomioida läpileikkaavasti kaikessa päätöksenteossa.”

Puheenvuoro on pidettu Kouvolassa aluevaltuuston kokouksessa 7.6.2022.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *