Uutena vuotena käydään aina keskustelua ilotulitteista, eikä kuluva vuosi poikkea perinteestä. Tällä kertaa keskustelu on saanut lisää pontta kansalaisaloitteesta, joka kieltäisi ilotulitteiden kuluttajakäytön. Niin kieltäisin minäkin.

Ilotulitteet ovat kivoja, sitä en kiellä. Varsinkin lapsena oli tosi jännittävää heitellä erilaisia paukkuja ja 90-luvulla ilotulitteissa oli vielä jytyä. Oli Kiinarit, Tykärit, Thunder Kingit ja muka niin harmittomat Kissanpierut. Ja oli ihan tavallista, että lapsetkin saivat osallistua ilotulitteiden ampumiseen.

Meillä ilotulitteiden ampuminen tapahtui vanhempien valvonnassa ja aina toitotettiin varo-ohjeita. Moni sai kuitenkin puuhailla pommien kanssa ihan omineen ja osalle parasta hupia kuului olevan pommien yhdisteleminen ja omien viritteleminen.

Asteittain tiukemmaksi

En yhtään ihmettele, että ennen ilotulitteiden käyttöä koskevien lakien tiukennuksia lähes puolet vuosittain ilotulitteiden johdosta loukkaantuneista olivat lapsia ja nuoria. Meno oli välillä villiä, eikä ollut mitenkään ennenkuulumatonta esimerkiksi käydä sotaa Roomalaisilla kynttilöillä. Yksikin kaveri sai sivullisena osuman kaulaan ja sitä fritsua piti parannella aika pitkään. Onneksi ei osunut silmään.

Ilotulitteiden käyttöä on rajoitettu moneen otteeseen ja onneksi nuo hurjimmat pommit ovat jo kieltolistalla. Vuodesta 2009 lähtien ilotulitteet ovat olleet kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Silti yhä kolmannes loukkaantuneista, joita on vuosittain kymmeniä, on alaikäisiä. Suojalasit ovat nykyään pakolliset, mutta silmävammat ovat edelleen valitettavan yleisiä.

Upeat raketit

Lapsena meille ostettiin yleensä joku rakettipaketti, jossa oli puolen tusinaa pieniä raketteja ja muutama isompi raketti. Näiden odotti aina olevan jotenkin erityisen hienoja ja ainakin paketissa ne näyttivät siltä. Isoin raketti säästettiin viimeiseksi ja se oli aina pettymys. Todellisuus oli kaukana niistä ammattilaisten raketeista, jotka nousevat kymmeniin metreihin, paukahtavat kumahtaen ja muodostavat symmetrisiä kuvioita. Oma raketti oli surkea suhaus, vähän tuulen mukana menevää värillistä rätinää ja savua – siinä se. Jo silloin mietin, ettei noissa ole mitään järkeä.

Ammattilaisten toteuttamat ilotulitukset ovat oikeasti hienoja. Niihin liittyy usein musiikki, valot ja jonkinlainen koreografia. Ammattilaiset vastaavat myös sekä omasta että katsojien turvallisuudesta, kattavasta suunnittelusta, korjaavat jälkensä ja mikä tärkeintä, suorittavat ampumisen selvin päin.

Pitkä haittalista

Yllä mainitsin jo ilotulitteista koituvat vammat ja niiden kohdistumisen edelleen aivan liian paljon lapsiin ja nuoriin. Silmävammojen lisäksi sattuu erilaisia palo-, käsi- ja kuulovammoja sekä pienhiukkasista aiheutuvia oireita erityisesti pitkäaikaissairaille ja lapsille. Myös omaisuusvahingot ja tulipalot ovat yleisiä ja erilaiset pelastustoimet kaksinkertaistuvat uutena vuonna. Nämä olisivat helposti estettävissä.

Edellisten lisäksi ympäristötekijät ovat yksi tärkeimmistä syistä ilotulitteiden kieltämiseksi. Ilotulitteet ovat merkittävä haitta ympäristölle ja kaikki tietävät, miltä luonto näyttää vuoden ensimmäisinä päivinä. Joka paikka on täynnä roskaa ja rakettien jämiä löytyy maastosta vielä pitkälle kevääseen. Jos sattuu tulemaan sopivasti lunta, osa roskista nähdään hyvässä lykyssä vasta vappuna.

Lain mukaan ympäristöön ei saa jättää mitään jätteitä, mutta kuinka moni oikeasti kerää rakettien jämät matkaansa? Esimerkiksi suutareihin ei kannata koskea, sillä aina on riski, että jokin osa poksahtaakin. En myöskään näe kovin realistisena sitä, että vuoden ensimmäisenä päivänä rakettien ampujat hakisivat omat roskansa pois ja etsiskelisivät, mihin ne omat raketit lensivätkään.

Ilotulitekeskustelua ei myöskään voi käydä puhumatta eläimistä. Erityisesti huoli koirista on yleinen. Ymmärrän tämän hyvin ja meilläkin on paukkuarka koira kotona. Uutena vuonna olisi helpointa mennä mökille, sillä muuten puolen yön kieppeillä ei ehdi muuta kuin rauhoittelemaan lemmikkiä.

Koirat eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kärsivät ilotulitteista. Tuskin yksikään koti- tai tuotantoeläin varsinaisesti viihtyy paukkeessa ja välkkeessä, mutta entäpä luonnonvaraiset eläimet. On varmasti äärimmäisen stressaavaa, kun pauketta, välkettä, savua ja ruudinhajua ilmaantuu kotireviirille. Pahimmillaan räiske voi jatkua päiväkausia, kun ilotulitteiden käytön aikarajoista ei pidetä kiinni. Tämänkin takia olisi parempi järjestää vain ammattilaisten toteuttamia ilotulituksia, jotka tapahtuvat suhteellisen pienellä ja rajatulla alueella.

Pitäisikö keksiä jotain uutta

Koska saasteiden ja rahan ampuminen taivaalle tuntuu hullulta, voisi oikeasti miettiä vaihtoehtoisia toimintatapoja. Ei ole lainkaan ennenkuulumatonta, että ilotulitteiden kuluttajakäyttö kielletään. Kansalaisaloitetta lukiessani sain tietää, että esimerkiksi Irlannissa kuluttajille ei myydä lainkaan ilotulitteita. Monet muutkin maat, kuten Chile ja Australia ovat jo ottaneet tiukemman linjan ilotulitteiden kanssa.

Myös meillä Suomessa monissa kaupungeissa ja kunnissa ilotulitteiden käyttö on keskusta-alueella kiellettyä. Varsinkin isojen kaupunkien, kuten Helsingin, Tampereen ja Turun keskustoihin ei ole omien ilotulitteiden kanssa mitään asiaa. Eipä väkijoukossa tilaa raketeille olisikaan.

Suomen mittakaavassa edistyksellisintä toiminta on Espoossa, jossa nähdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa rakettien sijaan Lasershow. Tämä on varmasti spektaakkeli, joka kiinnostaa ihmisiä. Toivottavasti ilmiöstä tulee trendi ja ensi vuonna näemme muuallakin vastaavia näytöksiä.

Allekirjoita sinäkin kansalaisaloite

Tätä kirjoittaessani lakialoite F2- ja F3-luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi on saanut jo yli 58 000 kannatusilmoitusta ja viimeisenä neljänä päivänä allekirjoituksia on tullut yli 10 000 päivässä.

F2- ja F3-luokkien ilotulitteet pitävät sisällään periaatteessa kaikki kuluttajille myytävät raketit ja paukkupommit. Ilotulitteita ei kiellettäisi kokonaan, mutta niiden käyttö rajattaisiin vain ammattilaisten käyttöön.

Uskon, että ilotulitteet ovat yksi niistä asioista, joita muutaman kymmenen vuoden päästä katsomme taaksepäin päitämme pyöritellen. Haittojen lista on hetkelliseen hupiin nähden huomattavan pitkä.

Mitä silläkin rahalla saataisiin, mikä ammutaan savuna taivaalle?

Pääset allekirjoittamaan kansalaisaloitteen tästä.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

8 Kommenttia

 1. Olen eri mieltä kanssasi. Kuten minulle, niin monelle suomalaisille ilotulitus on lähellä sydäntä. 99.5% ilotulite tapaturmista johtuu sääntöjen ja lain laiminlyönnistä. Tarkoittaa sitä, että ilotulite ei ole syypää, vaan ihminen. Se joka ei suojalaseja käytä ei tarvi nähdäkkään tai joka laittaa papatin korvaan ei tarvi kuullakkaan. Esimerkki: ilotulitteella aiheutetussa tulipalossa syytetään ilotulitetta. Ompas ne vaarallisia hui kamala! Esimerkkinä tuosta voisi sanoa että jos murhaaja ampuu asellaan ihmisen niin eihän se murha sen ASEEN syytä ole…

  ”Mitäköhän sillä rahalla saataisiin joka ammutaan savuna taivaalle” no kaikki hupi maksaa ja tyhmä on oltava jos pitää harrastusta tyhmänä sijoituksena.

  Olen puhunut.

  1. Miksi alkoholia ei kielletä kokonaan, kuinka moni kuolee ja loukkaantuu alkoholin ja siihen liittyvyvien tapahtumien seurauksena…vouhotetaan jostain ilotulitteista uutenavuotena joka tapahtuu klo 18-02 välisenä aikana. Onse kumma kun kansa ei näy metsää puilta

 2. Vai että ammattilaisten näytökset ovat hienompia.viimekin vuonna olin sukulaisten luona uudenvuoden ja sillä paukkeella pesee tommoset ”ammattilaisten” näytökset. Sinun lapsuuden raketit ei ole kovin kummosia ollu. Ostappa vaikka 100 ekellä pata nii siinä sulle niitä nykypäivän ”kissanpieruja”

 3. Ei näin!!

  Otsikosta saa käsityksen että olet todella kaiken kieltämisen puolesta. Ensin luulin että otsikko on huumorilla valittu, mutta sitten selvisi että olet oikeasti sitä mieltä että kielletään raketit.

  Suomi on harrastanut kautta historian erilaisia kieltoja ja kieltolakeja. Ja ne ei vaan toimi. Ei se ole raketin vika jos sattuu. Olen ampunut vuosikymmenet niitä ja koskaan ei ole mitään sattunut. Eikä satu kun noudattaa ohjeita ja varovaisuutta. Ilotulitteet on monelle aikuiselle ja lapselle koko vuoden kohokohta.

  En muutenkaan ymmärrä tätä kieltämisen ihannointia. Jos laitan kahviin syanidia ja juon sen niin pitääkö meidän kieltää kahvikin?

 4. Jos rakettien ja ilotulitteiden kuluttajakielto tulee jossain vaiheessa voimaan, saavat kansalaiset hyvin pitkälti syyttää siitä itseään.
  Useimmissa maissa uuden vuoden ilotulitus tapahtuu juuri siinä vuoden vaihteen tuntumassa. Suomessa räiskitään ja paukutellaan välittömästi kun pommeja tulee myyntiin, eli Joulun pyhien jälkeen. Ilotulitteiden käsittely on tyypillisesti holtitonta sekä omasta ja muiden turvallisuudesta piittaamatonta. Edesvastuuttomat isät ostavat kassikaupalla räjähteitä ja lykkäävät ne alaikäisten lastensa käsiin jotka sitten hölmöilevät niiden kanssa miten sattuu. Ulkona liikkuminen on vaarallista kun ne luukkupöksyt sähläävät tulitteiden kanssa jalkakäytävillä, parkkipaikoilla, tori aukeilla ja puistoissa. Aivan yhtä vaarallista on päihtyneena paukuttelu. Suurin osa ilotulitteiden ja rakettien kanssa leikkivistä ei osaa ottaa huomioon sitä että kyseessä on räjähde joka ihmiseen osuessaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa, sokeutumista, pahoja palovammoja tai jopa kuoleman. Vuosittain syttyy myös turhia tulipaloja ilotulitteiden takia.
  Eläimet stressaantuvat raskaasti sillä ihmisten kanssa elävät lemmikitkään eivät osaa yhdistää kuulemaansa paukahtelua ilonpitoon. Lisäksi esim. koirilla on monikymmenkertainen kuulo ihmiseen verrattuna.
  Hyvin iäkkäät, sodan kokeneet ihmiset kärsivät niin ikään ilotulituksista. Olen itse keskustellut mummojan ja pappojen kanssa joille uuden vuoden pamauksista tulee takaumia sodan ajan pommituksista. Nuoremmat, sodasta mitään tietämättömät suomalaissukupolvet eivät pysty ymmärtämään mitä se aika on ollut.
  Uuden vuoden ilotulitekieltoa ei tarvitsisi välttämättä harkita jos suomalaiset osaisivat toimia tyylikkäästi, mutta kun eivät osaa. Eivät oikein missään muussakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *