Jenni Aikio ja Katja Andrejev

Valtioneuvosto julkaisi vuonna 2012 kansallisen kalatiestrategian, jonka tavoitteena on uhanalaisten ja vaarantuneiden kalalajien elinvoimaisuuden vahvistaminen. Kymijoki on Etelä-Suomen merkittävin vaelluskalajoki, ja siten ollut monen toimenpiteen kohteena. Käytännössä vaelluskaloilta on poistettu esteitä ja rakennettu kalaportaita. Työ on kuitenkin vielä kesken.

Kymijoella on myös merkittävä virkistys- ja kulttuuriympäristöarvo, sekä erilaisia elinkeino- ja matkailumahdollisuuksia. Kymijoen kalakannan vahvistamisella sekä ekologisen tilan kehittämisellä on suora yhteys hyvinvointiin. Samalla kun huomioidaan kalojen ja muiden vesieläinten helpompi kulku läpi Kymenlaakson, tulee huomioida myös ihmisten entistä helpompi kulku joen ja meren rannoilla.

Ihmisen hyvinvointi ja terveys lisääntyy luonnossa liikkuessa. On todettu, että stressistä palautuminen nopeutuu luonnossa, ja sillä on huomattu olevan selviä vaikutuksia mielialaan. Mitattavia muutoksia on havaittu verenpaineen laskuna ja tasaisempana sydämen sykkeenä.

Poikkeusaikana luonnossa liikkuminen on lisääntynyt ja vaellus- sekä pyöräilyreitit ovat entistä kysytympiä. Pitämällä vesistöt monimuotoisina ja puhtaina lisäämme myös luonnossa liikkumisen ja virkistäytymisen houkuttelevuutta, jolloin ihmisten hyvinvointi lisääntyy samalla kun luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan.

Uutena uhkana vesistöillemme ovat tulleet mahdolliset kaivoshankkeet ja niiden vaikutus ympäristöön. Mahdollisten kaivoshankkeiden suhteen on käytettävä erittäin suurta harkintaa ja malminetsinnästä tulee pidättäytyä ennen kuin uusi kaivoslaki on saatu tehtyä. Yksi toimija ei voi mennä yli muiden oikeuksien, kuten nykyinen kaivoslainsäädäntö sallii.

Vaadimme lähivesistöjen kokonaisvaltaisempaa huomioimista kaikessa päätöksenteossa yli kuntarajojen. Lähivesistöjen kunnolla on suora vaikutus kalaston lisäksi meidän kaikkien hyvinvointiimme. Sen vaikutukset ulottuvat koko maakunnan alueelle.

Jenni Aikio
kaupunginhallituksen jäsen (vihr.), Kouvola

Katja Andrejev
kaupunginvaltuutettu (vihr.), Hamina

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kouvolan Sanomissa Suomen luonnon päivänä 28.8.2021.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *