Politiikan syyskausi on käynnistyy virallisesti tänään. Kokoonnumme kaupungintalolle ensin Kouvolan perusopetusta koskevaan valtuustoseminaariin ja päivä jatkuu kaupunginvaltuuston kokouksella.

Vihreä valtuustoryhmä jättää kauden ensimmäisessä kokouksessa hyvin ajankohtaisen aloitteen koulujen kasviruokaan liittyen. Ehdotamme, että jatkossa Kouvolassa olisi päivittäin kasvisruokaa tarjolla. Oppilaat saisivat itse valita, mitä ruokaa ottavat.

Kokemukset muista kunnista ovat rohkaisevia. Kun kasvisruokaa on enemmän tarjolla, eikä sitä rajata vain tietyille käyttäjille, oppilaat rohkaistuvat kokeilemaan erilaisia ruokia. Kouluruokailu on merkittävä osa päivittäistä ruokailua ja koulu on ympäristönä mitä parhain paikka uudenlaisten tapojen opetteluun. Uskon, että tässä on oiva tapa lisätä kasvisruoan suosiota.

Kiitos ryhmäpuheenjohtajallemme Sari Hyytiäiselle aloitteen valmistelusta!

 

VALTUUSTOALOITE
20.8.2018

Kouvolan kouluihin tarjolle päivittäinen kasvisruokavaihtoehto

Nauttimamme ruoan vaikutukset terveyteemme ja ympäristöömme eivät liene kenellekään uusi asia – niin paljon niistä puhutaan. Kasvisten ja kotimaisen kalan osuutta ravinnossa kannattaisi lisätä ja lihan, erityisesti punaisen, vähentää. Olisi myös järkevää suosia lähituotteita.

Lapset ja nuoret syövät päivittäin kouluissa tarjottavaa ruokaa. Sen tulee täyttää noin kolmasosa päivän energiatarpeesta, mutta siihen liittyy myös kasvatuksellisia näkökohtia terveellisestä ja kestävää kehitystä tukevasta ravinnosta.

Kouvolassa on monipuolinen ja terveellinen kouluruoka. On hyvät salaatit sekä viikoittain kasvis- ja kalaruokapäivä. Olisi kuitenkin hyvä tarjota kasvisruokaa vaihtoehtona joka ruokailulla kaikille.

Vuonna 2017 julkaistun valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN:n) työryhmän laatiman kansallisen kouluruokasuosituksen (Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus) mukaan kouluissa pitäisi pyrkiä tarjoamaan kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen voi olla kasvisruokaa. Näin onkin jo monissa kunnissa, kuten vaikkapa Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä ja Savitaipaleella. Suosituksessa todetaan, että kahden pääruoan tarjoaminen lisää kouluruoan houkuttelevuutta ja ruokailussa käymistä. Tiedetään, että terveellisen lounaan nauttiminen on erittäin tärkeää koulupäivän aikana. Ilman sitä opiskelu ei suju ja levottomuus lisääntyy. Päivä täyttyy helposti turhalla napostelulla ja energiajuomilla.

Kouvolassa päivittäinen kasvisruoka kuuluu erityisruokavalioihin ja se tilataan erikseen ruokailijoiden niin lukuvuoden alussa pyytäessä. Jos kasvisruoka olisi vaihtoehtona päivittäin, lisääntyisi kiinnostus sitä kohtaan ja sellaisetkin, jotka eivät sitä tavallisesti ole syöneet, kokeilisivat. Erilaisia erityisruokavalioita järjestetään kouluissa paljon niin ruoka-aineallergioiden takia kuin eettisistä ja uskonnollisista syistäkin. Niitäkin voitaisiin vähentää, jos kaikille olisi päivittäin tarjolla myös kasvisruokaa. Näin todetaan myös VRN:n suosituksessa.

Nuoret ovat nykyisin varsin valveutuneita ravintoasioissa. He ajattelevat niin terveyttään kuin ympäristöäkin. Tätä pitää Kouvolassakin tukea. Esitämmekin, että Kouvola kouluissa kokeillaan kahden pääruokavaihtoehdon tarjoamista kaikille niin, että toinen vaihtoehto on kasvisruoka. Sopiva ajankohta olisi vuoden 2019 alku.

Sari Hyytiäinen (vihr.)
Jenni Aikio (vihr.)
Juha Huhtala (vihr.)
Minna-Kristiina Mattila (vihr.)
Kaisa Spies (vihr.)
Anna Tikka (vihr.)

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *