1.7.2024 järjestettiin mielenosoitus Kouvolan Ratamo-keskuksen puolesta eduskuntatalolla. Aamulla Kouvolasta lähti matkaan kaksi bussillista mielenosoittajia ja joukko täydentyi paikan päällä aamun edetessä.

Eduskuntatalolla puheenvuoroja käyttivät sekä paikallis- ja aluepäättäjät, terveydenhuollon ammattilaiset, aktiivit että kansanedustajat. Alla puheenvuoroni tilaisuudessa.

”Kaisa tuu ikkunaan täällä huutaa Kouvola!

Viimeksi kokoonnuimme yli tuhannen ihmisen voimalla Kouvolassa, nyt tulimme kirjaimellisesti ministeri Juuson ikkunan alle huutamaan.

Meillä on tulevaisuudessa Kouvolassa hengenhätä, jos hallituksen kaavailema sairaalaverkkouudistus toteutuu. Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä perua suunnitellut muutokset.

Olen Kouvolan kaupunginhallituksen vihreä jäsen ja Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuutettu Jenni Aikio ja nostan teille hattua siitä, että olette tulleet tänne tänään.

Kouvolan mielenosoituksessa painotin puheessani sitä, ettei sairaalaverkosta päätetä Kouvolassa, eikä Kymenlaakson hyvinvointialueella. Tänään me olemme täällä pääkallopaikalla ja juuri täällä meidän pitääkin olla.

Nyt ei voi välttyä siltä, etteikö Kouvolan ja Kymenlaakson ääni kuuluisi eduskuntaan asti. Meissä on voimaa, kun yhteen ääneen sanomme, että tätä me emme purematta niele. Yöpäivystyksen lakkauttaminen Kouvolasta ei käy.

Orpo-Purran hallituksen luita ja ytimiä kylmäävä politiikka tuntuu vain koventuvan ja menevän päivä päivältä ja päätös päätökseltä järjettömämmäksi. Ihmisten hyvinvoinnilla, pienituloisten, opiskelijoiden ja pienyrittäjien toimeentulolla, suomalaisella luonnolla ja ihmisoikeuksilla pyyhitään pöytää.

Hallitusta on syystäkin moitittu siitä, että päätöksiä tehdään valtavalla kiireellä ja ilman, että niistä saadaan todellisia säästöjä. On suorastaan noloa, että hallitus teki päätöksen sairaalaverkon supistamisesta ilman, että päätöksen todellisia vaikutuksia on selvitetty.

Nyt Kymenlaakson hyvinvointialue on tuottanut todellisiin kustannuksiin perustuvat laskelmat siitä, millaiset vaikutukset Kouvolan Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamisella olisi. Ministeriön 5 miljoonan euron vuosittaisen säästön sijaan edessä olisi vähintään 2,5 miljoonan euron vuosittaiset lisäkulut.

Kouvolan yöpäivystys pelastaa ihmishenkiä, eikä hätä katso kellonaikaa. Suomen 11. suurimmassa kaupungissa on saatava apua kellon ympäri. Viime vuonna Kouvolan päivystyksessä hoidettiin yli 45 000 ihmistä. Käynneistä 6000 tehtiin yöaikaan.

Säästölaskelmia on tehty, mutta ministeri Juuso ei tunnu luottavan hyvinvointialueiden arvioihin. Ministeri Juuso, voisiko kuitenkin olla niin, että hyvinvointialueet ovat oikeassa? Voisiko olla niin, että ne ovatkin ne ministeriön laskelmat, jotka eivät pidä paikkaansa. Olisiko hallituksen arviossa vedetty mutkat suoriksi ilman kokonaisuuskuvan huomioimista?

Arvon Orpo-Purran hallitus ja ministeri Juuso. Ei kannata rikkoa toimivaa systeemiä. Lyhytnäköinen säästöyritys yhdessä paikkaa nostaa kuluja toisaalla. Tämä on hölmöläisten maton jatkamista, joka on kallista, typerää ja ihmishenkiä vaarantavaa.

Me olemme täällä tänään antamassa painetta sinne, missä kaikkia meitä koskevat päätökset tehdään. Muistutan, että päätös sairaalaverkosta ja Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamisesta on täysin poliittinen. Tämän takia olisin mielelläni nähnyt täällä enemmän hallituspuolueiden edustajia.

Jos nimittäin on pokkaa tehdä merkittävästi ihmisten hyvinvointia, jopa ihmishenkiä, vaarantavia päätöksiä, pitäisi olla selkärankaa tulla paikalle kuuntelemaan, mitä meillä on sanottavana.

Kiitos teille vielä, että olette paikalla tänään! Pidetään niin paljon ääntä, että viesti kantautuu eduskuntatalon sisään asti!”

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *