Valtuuston syyskausi on osaltani taputeltu, kun valtuuston kokous ja strategiaseminaari, sekä Kymen jätelautakunnan joulukuun kokous ovat ohi. Ajattelin tässä vaiheessa vuotta summata yhteen, miltä ensimmäinen puolivuotinen tuntuu.

Vauhtia on riittänyt! Ensimmäinen uuden valtuuston kokous oli jo kesäkuussa, mutta se oli lähinnä seremoniallinen tilaisuus. Syksyllä toiminta käynnistyi valtuuston ja muiden kokousten sekä erilaisten koulutusten merkeissä. Jokaiselle viikolle on riittänyt ohjelmaa ja ainakin näin alkuun asioihin perehtymiseen on mennyt paljon aikaa.

Elin ennen valtuustoon pääsyä siinä oletuksessa, että tunnen kunnallisen päätöksenteon suhteellisen hyvin. Käytäntö kuitenkin osoitti toisin ja piti lähteä ihan perusteista liikkeelle. Edelleen yllättää, miten monitasoista ja välillä ihan rasittavuuteen asti kankeaa päätöksenteko voi olla. Tähän on vain sopeuduttava ja mietittävä missä on ne paikat, joissa minä voin vaikuttaa asioiden etenemiseen. Valtaa nimittäin käytetään pitkälti muualla kuin valtuuston kokouksissa. Kuukausittaiset kokoukset ovat vain pintaraapaisu ja valtuuston päätökset ovat monesti vain asiat viimeisteleviä nuijan kopautuksia. Suurin osa politiikasta tapahtuu ihan muualla, kuten lautakunnissa ja jaostoissa. Poliitikkojen ohella viranhaltijoilla on iso rooli päätöksenteossa.

Nostan vielä yhden meidän perheen arkea muuttaneen asian esiin. Tähän mennessä lapset ovat olleet vain kotona, mutta nyt satunnaisesti myös hoidossa. Luottamushenkilöille korvataan tarvittaessa ansionmenetykset, jos luottamustehtävien takia joutuu olemaan pois töistä. Samaa periaatetta noudatetaan lastenhoidosta koituvien kustannusten kanssa. Olen tätä lastenhoitomahdollisuutta käyttänyt syksyn mittaan useasti, sillä kokouksia on myös toimistoaikana, jolloin puolisoni on yleensä töissä. Järjestely on toiminut hyvin ja olen onnellinen siitä, että lapset ovat saaneet olla hoidossa tutussa perheessä ja aina saman hoitajan luona. Ihanaa, että pikkuiset saavat vähitellen harjoitella arkea ilman äidin jatkuvaa läsnäoloa. Uskon tämän tekevän hyvää sekä lapsille että äidille.

Kaiken kaikkiaan politiikka on ollut yllättävän kivaa!

 

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *