Jenni Aikio osallistuu Suomen Ladun Nuku yösi ulkona -haasteeseen

Suomen Latu haastaa kaikki nukkumaan lauantaina 8.9.2018 yön ulkona. Aiempina vuosina olen muistanut haasteen liian myöhään, mutta tänä vuonna olin ajoissa liikkeellä.

Aloitimme valmistelut sillä, että kerroimme lapsille ulkona nukkumisesta. Suunnitelma ei ollut järin huikea, sillä aioimme pystyttää teltan kotimme takapihalle. Kyseessä olisi ensimmäinen yö teltassa ja takapihalta pääsisi nopeasti sisälle, jos ulkona oleminen kävisi liian jännittäväksi. Tarkoituksena oli nukkua ulkona lauantaina, mutta lapset innostuivat ideasta niin paljon, että nukuimme teltassa jo perjantain ja lauantain välisen yön.

Yö teltassa meni yllättävän hyvin. Kahden hengen teltta oli neljälle juuri niin ahdas, kuin meidän perhepeti yleensäkin on. Lähestulkoon joka yö lapset tulevat jossain vaiheessa nukkumaan viereemme ja joskus koirakin änkee samaan sänkyyn. Todella ahdasta. Teltassa hyvä puoli oli se, että siellä pystyi nukkumaan rauhassa ilman, että kukaan tippuisi.

Pieniä elämyksiä

Sää oli mainio: ei lainkaan kylmä, mutta kuitenkin sopivan syksyinen. Ainakin lapsille vaikutti tulleen tunne siitä, että ollaan oikeasti retkellä. Aamulla satoi hiljakseen vettä ja sen ropinaa teltan kattoa vasten oli jännittävää seurata. Miten pienet asiat ovatkaan lapsille elämyksiä. Samalla itse tiedostin taas kerran sen, miten helposti arjessa kulkee laput silmillä, eikä (muka) kiireen keskellä ehdi huomaamaan näitä pieniä hetkiä, joihin kannattaisi pysähtyä.

Valtuustoavustaja 1 ensimmäisen teltassa nukutun yön jälkeen.

Virallinen Nuku yö ulkona -haastepäivä on nyt lauantaina. Koska viimeöinen telttaretki meni niin hyvin, aiomme nukkua toisen yön putkeen ulkona. Lapset ovat innoissaan ja minä mietin, voisiko telttaan raahata vähän paksumman patjan. Aamulla kolotti selkää ja lonkkia samalla tavalla kuin raskaana ollessa. Siinä suhteessa oli helpompaa, että nyt pystyi halutessaan nukkumaan myös selällään ja vatsallaan.

Tämän voisi ottaa tavaksi

Koitin muistella, milloin olen viimeksi telttaillut ja siitä on jo pitkälti yli kymmenen vuotta. Ammattikorkeakoulussa teimme melontaretken ja yövyimme pari yötä taivasalla, mutta siihen se on tainnut jäädä. Puoliso puolestaan tykkää vaeltamisesta ja luonnossa liikkumisen taitoja haluamme opettaa lapsillekin.

Sen lisäksi, että luonnossa on kivaa, sen on myös tutkittu lisäävän lasten terveyttä ja hyvinvointia. Samaa pätee myös meihin aikuisiin. Luonnossa liikkuminen muun muassa palauttaa, virkistää ja vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen, jopa verenpaineeseen.

”Mitä suurempi osuus vapaa-ajasta käytetään luonnossa ulkoiluun, sitä vahvempia elpymiskokemuksia sieltä saadaan ja sitä vahvempaa on emotionaalinen hyvinvointi.” Kalevi Korpela, psykologian professori*

Aiomme osallistua uudelleen ensi vuonna Suomen Ladun Nuku yö ulkona -haasteeseen ja silloin voisi lähteä jonnekin vähän takapihaa pidemmälle. Kovasti kiinnostaisi esimerkiksi Heisanharju Jaalan suunnalla. Välietappina voisimme tutustua muihinkin Kouvolan upeisiin luontopolkuihin. Luontopolkuja on 11 ympäri kaupunkia ja toki meillä on myös Repovesi, missä viihtyy retkellä pidempäänkin.

 

*Kalevi Korpela on Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden yksikön psykologian professori. Sitaatti lainattu Suomen ympäristökeskuksen Luonto lähelle ja terveydeksi -raportin sivulta 32.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *