Pidin Vihreän valtuustoryhmän vuoden 2020 talousarviota ja taloussuunnitelmaa vuosille 2020-2022 koskevan ryhmäpuheen Kouvolan kaupunginvaltuustossa 9.12.2019. 

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja muu kokousta seuraava yleisö. Elämme kriittisiä aikoja päättäessämme Kouvolan talousarviosta tulevalle vuodelle sekä taloussuunnitelmasta vuosille 2020-2022.

Talousasioista on puhuttu tässä salissa syksyn mittaan useasti. Vihreä valtuustoryhmä on huolissaan talouden rakenteesta, joka ei ole kestävä. Päätökset palveluverkoista jäivät laihoiksi ja nyt taloutta pyritään paikkaamaan muilla keinoin.

Talous on saatava tasapainoon, tai putoamme vääjäämättä kriisikuntien joukkoon. Samaan aikaan olemme huolissamme siitä, teemmekö valtuustossa lyhytnäköisiä päätöksiä, joista maksamme tulevina vuosina kalliin hinnan.

Vihreä valtuustoryhmä kantaa erityistä huolta henkilöstöä koskevista lomautuksista. Lomautusten vaikutukset eivät rajoitu vain henkilöstöön, vaan koskettavat välillisesti kaikkia kouvolalaisia, erityisesti lapsia ja nuoria.

Oma kokemukseni koulujen lomautuksista on Vantaalta vuodelta 1998, jolloin kuukauden lomautusten laillisuutta selvitettiin korkeinta hallinto-oikeutta myöden ja kaupunki sai arvostelua niin opetusministerin, eduskunnan kuin alan asiantuntijoiden taholta. Kävin Ruusuvuoren yläastetta ja muistan tuolta ajalta olleeni koulussa, mutta ei siellä juuri opiskeltu. Opetuksen taso oli monella tapaa sama, kuin Kouvolassa vuonna 2013, jolloin Kouvolan kaupunki viimeksi lomautti henkilöstönsä: 100 oppilasta liikuntasalissa, kaksi opettajaa ja videot pyörimään.

Yläastelaisena kouluarki sujui lomautusten aikana kohtuullisesti, vaikka vietimme lukuisia tunteja ilman valvontaa. Tosiasia kuitenkin on, että lomautusten aikana lasten ja nuorten turvallisuutta ei voida taata, vaikka lain mukaan oppilaita ei saa jättää yksin ja valvomatta. Lisäksi on ilmiselvää, että lomautusten aikana oppiminen on hitaampaa ja sitä joudutaan tekemään itsenäisesti. Tässä unohtuu turvallisuuden lisäksi lasten ja nuorten oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, jota koulutuksen järjestäjillä on velvollisuus tarjota. Lomautuksen aikana siis suoraan sanottuna rikomme lakia – ja vastaamme päättäjinä seurauksista.

Mielestämme lomautus ei ole nykyaikainen väline kuntien työkalupakissa, ja sen tarve kertoo, että rakenteet eivät toimi. Toimenpiteenä äärimmäinen lomautus on vain kertakäyttöinen laastari, jonka jälkiä joudutaan paikkaamaan pitkään jälkikäteen. Isot kaupungit, joihin Kouvolan luemme, eivät lomauta. Aiemmista kokemuksista on opittu. Tästä hyvä esimerkki on se, että vuodelle 2020 lomautuksia kaavailevat Kouvolan lisäksi vain reilun 2000 asukkaan Pomarkku ja alle 7000 Tyrnävä. Pomarkussa lomautusten pituudeksi on suunniteltu seitsemän ja Tyrnävällä viisi päivää meidän kolmen viikon sijaan.

Vihreä valtuustoryhmä on kuullut sekä vanhempien, opettajien että alan asiantuntijoiden huolen ja pyrkinyt löytämään vaihtoehtoja, jotka toisaalta takaavat kouvolalaisten lasten ja nuorten opetuksen ja arjen sujuvuuden, mutta eivät kuitenkaan vesitä taloussuunnitelmaa. Ratkaisuna tulemme esittämään, että suunnitellut lomautukset siirretään vuodelta 2020 vuodelle 2021.

Lomautusten siirto vuodella ei poista lomautusten tarvetta, mutta antaisi mahdollisuuden vasta nimeämillemme ohjausryhmille etsiä muita tapoja säästää, osallistaa henkilöstö säästöjen suunnitteluun sekä mahdollisesti jopa välttää lomautusten tarve. Lomautusten siirto ei toisi kaupungille lisäkuluja, sillä kyseessä on taloussuunnitelmakauden sisäinen siirto. Käytännössä siirtäisimme ensi vuodelle varatut 5,5 miljoonan euron kertaluonteiset henkilöstösäästöt vuodelle 2021.

Taloussuunnitelmakausi jatkuu vuoteen 2022, mutta pidämme tärkeänä, että mahdollisista lomautuksista päätetään vielä tämän valtuustokauden aikana. Olisi epäreilua jättää päätös seuraavan valtuuston päätettäväksi. Toivomme valtuuston antavan Kouvolalle mahdollisuuden pyrkiä ulos talouskurimuksesta ilman henkilöstöä koskevia lomautuksia.

Kiitos.”

Puhe on katsottavissa myös Youtube-kanavallani:

 

 

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *