Jenni Aikio Kymenlaakson hyvinvointialueen kokouksessa syyskuussa 2022.

”Nostan esiin virkojen kelpoisuusehtoihin liittyvän asian, josta on käyty aiemmin keskustelua aluehallituksessa kesäkuussa. Mielestäni on tärkeää, että asiasta keskustellaan myös valtuustotasolla.

Lain mukaan tiedekorkeakoulututkinto ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto katsotaan työnhaussa samanarvoisiksi. Ammattikorkeakoululain mukaan ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat ylempiä korkeakoulututkintoja.

Jos työnantaja edellyttää tehtävään ylempää korkeakoulututkintoa, ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja tiedeyliopiston maisterin tutkinto ovat lain edessä samanarvoisia.

Meillä on käsissämme rekrytointihaasteita sekä akuutti henkilöstöpula. Miksi ihmeessä kaventaisimme potentiaalisten hakijoiden joukkoa, kun laki ei tätä edellytä. Parempi olisi jatkossa käyttää yleistä termiä soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, joka terminä kattaa sekä maisterin tutkinnot että muut ylemmät korkeakoulututkinnot.

YAMK-tutkinto täytti tänä vuonna 20 vuotta ja maisteritutkintoihin suhteutettuna useampi kuin joka viides Suomessa suoritettava ylempi korkeakoulututkinto on YAMK-tutkinto. YAMK-tutkinnon suorittaneita on Suomessa jo yli 30 000.

Meillä toimii Kymenlaaksossa Suomen paras AMK – ei vain mielipiteeni, vaan tästä löytyy vertailutietoja. Xamkissa tuotetaan kymmeniä ylempiä korkeakoulututkintoja. Näistä muutamia ovat ensihoidon kehittämisen ja johtamisen, akuutin hoitotyön, mielenterveyshoitotyön sekä hyvinvoinnin edistämisen ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Näille aloille meiltä valmistuu osaajia omasta maakunnastamme.

Koen, että meidän ei työnantajana kannata arvottaa koulutuksia niin, että pitäisimme jotain koulutusmuotoa toista parempana. Varsinkaan tässä tapauksessa, kun lain mukaan näin ei ole. Koen, että tällainen toimintatapa olisi sekä Kymenlaakson että koko meidän hyvinvointialueen tappio.

Tämän takia teen muutosesityksen:

Muutosesitys: arviointipäällikön virankelpoisuusvaatimuksesta poistetaan sana ”tiedekorkeakoulusta”.

Muutoksen jälkeen lause kuuluu näin: Arviointipäällikön viran kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tiedekorkeakoulusta ja riittävä kokemus arviointiin liittyvistä tehtävistä.”

Puheenvuoro pidettiin Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 27.9.2022. Muutosesitys hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 17-42.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *