Ryhmäpuhe Kouvolan kaupunginvaltuustossa 24.5.2021.

”Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraava yleisö,

Kouvolan heikkoa taloutta on korjattu tasaisin väliajoin satunnaisilla erillä. Milloin paloi koulu ja saimme vakuutuskorvauksia, milloin on purettu rahastoja ja niin edelleen.

Koronatuki on saman tyyppinen väliaikainen ratkaisu, joka nostaa päämme hetkellisesti pinnalle. Kieltämättä, tämä tulee enemmän kuin tarpeeseen. Tilinpäätöksemme on 31 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja saimme kuitattua aiempina vuosina kertyneet alijäämät.

Elämme kuitenkin edelleen keskellä globaalia kriisiä ja kuntatalous tulee olemaan tulevinakin vuosina kovilla.

On todennäköistä, että koronan seurauksia, henkisiä, fyysisiä, sosiaalisia ja taloudellisia, korjataan vielä useiden vuosien ajan. Tämä jatkuu, vaikka pääsisimmekin palaamaan kohti normaalia päiväjärjestystä. Siksi on tärkeää kohdistaa valtion koronatuet sinne, minne korona on iskenyt kovimmin. Kaupungin pohjaton arkku ei ole vaihtoehto.

Kouvolan kuntatalouden lisäksi on syytä olla huolissaan Kymsotesta. Sote-kuntayhtymämme perustettiin kaksi vuotta sitten ja alku on ollut kivikkoinen. Tiedossa oli, että alkuvuosina sote-kustannukset tulevat todennäköisesti kasvamaan. Tähän päälle iski korona. Kymsoten kustannukset ovat jatkaneet kasvuaan ja huolena on, että suunta ei muutu. Ennusteet tulevalle vuodelle eivät ole ruusuisia.

Olisi virhe tuudittautua hyvän olon tunteeseen siitä, että Kouvola vuoden 2020 tulos on ylijäämäinen.

Valtuuston jo hyväksymään tulevien vuosien taloussuunnitelmaan on leivottu sisään veronkorotus vuonna 2022. Kouvolan taloutta on tarkoitus tasapainottaa ensisijaisesti muilla keinoin, mutta viimekädessä on veronkorotus ainoa vaihtoehto. Tämä on meidän poliittisten päättäjien harteilla. Saammeko tehtyä riittävät päätökset valtuustossa, jotta veronkorotukselta säästytään? Jätämme tulevalle valtuustolle haastavan perinnön.

Tällä valtuustokaudella monet suunnitelluista säästöistä ovat sulaneet, tai oikeastaan törmänneet seinään valtuustossa. Talouden tasapainottamiseksi meillä on taustalla palveluverkkojen perkaamisen lisäksi sekä kuntaveron korotus että henkilöstön lomautus. Tästä päästäänkin henkilöstökertomuksen pariin.

Ensinnäkin, Vihreä valtuustoryhmä kiittää jokaista kaupungin työntekijää viime vuodesta. Kiitos venymisestä, jaksamisesta ja sopeutumisesta tähän äärimmäisen vaikeaan aikaan.

Vihreä valtuustoryhmä on äärimmäisen pahoillaan siitä, että koronan keskellä Kouvola lomautti koko henkilöstönsä. Tämä on kaikin puolin väärä tapa johtaa kaupunkiamme, varsinkin globaalin kriisin kourissa. Ryhmämme yritti parhaansa mukaan estää lomautukset siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lomautuksista odotetut säästöt sulivat osittain siihen, että valtion korontukea jouduttiin palauttamaan opettajien lomautusten johdosta. Tämä taitaa olla sitä kuuluisaa hölmöläisten peiton jatkamista, puhumattakaan mainehaitasta. Kouvola mainitaan usein esimerkkinä kaupungeista, jotka väärinkäyttivät koronatukea. Työnantajana meidän on pystyttävä parempaan.

Takana on useamman vuoden myllerrys, eikä tilanne helpotu vielä hetkeen. Vihreä valtuustoryhmä toivoo kuitenkin, että pääsemme kuluvan vuoden aikana tilanteeseen, jossa tulipalojen sammuttamisesta päästään kohti kehittävää työotetta ja tulevaisuuden suunnittelua. Meillä on osaavia, ammattitaitoisia ja motivoituneita ihmisiä töissä. Nyt meidän pitää tarjota työrauha ja kaikki tarvittava tuki heille.”

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *