Vihreät Naiset kutsuu kunnat tarkistamaan käytäntönsä omaishoitajien hoitokulujen hyvittämisestä, jotta kaikkien yhdenvertainen osallistuminen kunnan luottamustoimiin toteutuu. Valtaosassa Suomen kuntia ei ole säännöksiä sijaishoitokulujen hyvittämisestä kunnallisen luottamustoimen ajalta. 

Mikäli kunta ei hyvitä sijaishoitokuluja kunnallisen luottamustoimen ajalta, voi kuntapolitiikkaan osallistuminen olla monille omaishoitajille mahdotonta. Kunnan yhteisistä asioista tulee olla päättämässä ne ihmiset, joiden elämään kunnallinen hoivapolitiikka vaikuttaa suorasti, sanoo Jenni Aikio, Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja. 

Työn ja hoivan suhde on muuttunut koronan aikakaudella. Pandemian takia omaishoitajien hoivavastuu on entisestään kasvanut eikä monella hoitajalla ole ollut minkäänlaisia lepojaksoja käytettävissään. 

Omaishoitajat tekevät yhteiskunnan näkymätöntä hoivatyötä. Omaishoitajien osaaminen ja ääni ei saa unohtua kuntalaisten yhteisistä asioista päätettäessä, muistuttaa Aikio. 

Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Enemmistö omaishoitajista, joilla on omaishoitosopimus, on naisia. 

Ei voida olettaa tai vaatia, eikä myöskään ole mahdollista, että omaishoitaja käyttää lakisääteisiä vapaitaan kunnallisten luottamustehtävien hoitoon, toteaa kokemusasiantuntija, erityislapsen bonusäiti, Vihreiden Naisten hallituksen varajäsen Leni Pispala

Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoitotilanne mielletään usein ikäihmisten hoitamiseksi, vaikka monet hoidettavat läheiset ovat lapsia tai työikäisiä. Omaishoitotilanne voi tulla perheen elämään eri elämänvaiheissa. Omaishoitajia ovat muun muassa vammaisen lapsen vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat lapset.

Lisätietoja:

Jenni Aikio040 940 1529
jenni.aikio@kouvola.fi

Ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää vietetään 6. lokakuuta 2020. Teemapäivän toteuttaa eurooppalainen omaishoitoverkosto Eurocarers.

Kannanotto on julkaistu 6.10.2020 Vihreiden Naisten sivuilla. Kannanottoon liittyvä mielipidekirjoitus on julkaistu Kouvolan Sanomissa 5.10.2020.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *