Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muu kokousta seuraava yleisö.

Vihreä valtuustoryhmä kiittää yhteistyötahoja, kuntia, Kymsotea, järjestöjä, seurakuntia ja poliisia, hyvinvointisuunnitelman valmistelusta. Kyseessä on ensimmäinen yhdessä laadittu lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma – suuri kiitos ansiokkaasta työstä.

Vihreä valtuustoryhmä uskoo, että hyvinvointisuunnitelma toteuttaa hyvin kansallista lapsistrategiaa, jonka tavoitteena on lapsi-, nuori- ja perhemyönteisyys. Toivomme, että tämä näkyy kaikessa sekä maakunnallisessa että kunnallisessa toiminnassa. Henkilökohtaisesti toivon, että tämä näkyy myös kaupunginvaltuustossamme sekä päätöksentekokulttuurissamme ja asenteissa.

Vihreä valtuustoryhmä pitää maakunnan hyvinvointisuunnitelmaa sisällön lisäksi myös teknisesti onnistuneena. Suunnitelma on mielestämme selkeä ja havainnollistava. Erityisesti tavoitteiden ja seurattavien indikaattoreiden esille tuominen liikennevalojen avulla saa ryhmältämme kiitosta. Aineistosta nousi selvästi esiin, mitkä hyvinvointiin liittyvät osatekijät olivat punaisia, eli huolestuttavia, mitkä neutraaleja eli keltaisia ja mitkä saivat vihreää valoa ollen hyvällä tolalla. Esitystavasta voisi ottaa mallia myös jatkossa mallia.

Tässä muutama poiminta edellä mainituista välitavoitteista ja indikaattoreista, asioista, joiden saralla meillä menee valtakunnallisessa vertailussa joko keskivertoa paremmin tai huonommin. Positiivista on, että lukiolaisista 76 % ja ammattikoululaisista 79 % on tyytyväisiä elämäänsä. Tämä on valtakunnallista keskiarvoa parempi tulos, mutta jättää silti parantamisen varaa. Lisäksi on huolestuttavaa, että noin joka viides kymenlaakson 4.–5. luokkalainen on kokenut vanhempien tai muiden huolta pitävien aikuisten taholta henkistä väkivaltaa. Myös nuorisotyöttömyys on Kymenlaaksossa muuta maata yleisempää.

Kehityskohteena toivomme, että ohjelmissa panostetaan jatkossa entistä tarkempiin ja mitattavissa oleviin mittareihin. Esimerkiksi Kouvolan mittariksi kirjattu ”innovatiivisuus palvelutuotannossa” ei vielä kerro, miten monialainen verkostotyö on kehittynyt. Vastaavia kirjauksia oli havaittavissa myös muiden kuntien kohdalla. Esimerkiksi Miehikkälän ja Virolahden kohdalle vanhemmuuden tukemisen mittariksi oli kirjattu ”toimivat peruspalvelut”. Tämä ei vielä valitettavasti kerro mitään.

Maakunnan lasten ja nuorten hyvinvointi on yhteinen tavoitteemme. Myös Kouvola on brändännyt itsensä lasten ja nuorten kaupungiksi. Olemme yhdessä valinneet kaupunkistrategian kärjiksi lapset ja nuoret. Nyt käsissämme olevaa hyvinvointisuunnitelmaa on luettava tarkoin ja Kouvolan on lunastettava lupauksensa ja tehtävä lapsi- ja perheystävällistä politiikkaa.

Vihreä valtuustoryhmä kiittää asianomaisia tehdystä työstä ja hyväksyy sekä Kymenlaakson maakunnallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2020–2024 että Kouvolan oman toimenpideosan.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *