Lasten parlamentti on aloittanut toiminnan tänään Kouvolassa ja mikäpä olisi parempi päivä tälle, kuin YK:n Lasten oikeuksien päivä 20.11.2018. Sain kunnian osallistua Lasten parlamentin ensimmäiseen kokoontumiseen, jonka tarkoituksena oli saada lasten ääni kuuluviin. Kouvolassa halutaan lisätä lasten vaikuttamismahdollisuuksia päätöksenteossa ja Lasten parlamentti on yksi keino tähän.

Kaupungintalo nuoreni kertaheitolla

Lasten parlamentin ensimmäinen kokoontuminen järjestettiin Kouvolan kaupungintalolla. Ensimmäisenä oli vuorossa varhaiskasvatusikäisten ja valtuutettujen tapaaminen sinisellä matolla, joka oli juuri sopiva paikka tällaiselle tapahtumalle. Sininen matto on eräänlainen kaupungintalon lämpiö, jota käytetään erilaisten virallisten ja vähemmän virallisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Saimme kuulla pääsääntöisesti 5-vuotiaiden lasten ajatuksia siitä, mitkä asiat Kouvolassa ovat hyvin. Samalla lapset kertoivat, mitä he Kouvolaan kaipaavat. Lempparijuttujen joukossa olivat niin Tykkimäki, Action Park kuin uimahallit, mutta myös metsät, päiväkodit ja mummola.

Lasten toivelistalla oli uusia leikkipaikkoja, Talvi Aqua Park, kylpylä ja paljon muuta. Kylpylää perusteltiin muun muassa sillä, ettei tarvitsisi lähteä Ouluun saakka. Ihan validi pointti. Näitä monenkirjavia ideoita lapset esittelivät heille päiväkodeista tuttujen aikuisten tukemana nukketeatterin, liikunnallisen esityksen ja jopa Kouvola-räpin tavoin.

Varhaiskasvatuksen tilaisuus oli omasta mielestäni päivän paras osuus. Toivon, että lapsillekin jäi tästä hyvä mieli.

Koululaisten kanssa juttua riitti

Pienten lasten tapaamisen jälkeen jatkoimme päivää koululaisten kanssa juhlasalin puolella. Meitä valtuutettuja oli paikalla 12 ja lapsia joku satakunta opettajineen. Kävimme eri aihealueita ryhminä läpi ja toivon, että näistä saadaan raavittua jotain kasaan jatkoa ajatellen. Keskustelu oli vilkasta, tosin aikaa kunkin aiheen käsittelyyn oli rajallisesti. Aiheina olivat muun muassa ilmastonmuutos, kouluruoka, koulumatkojen turvallisuus ja harrastukset.

Koen, että tämänpäiväinen ryhmätyömuoto oli hyvä jäänmurtaja, joka mahdollisti oppilaiden, opettajien ja valtuutettujen rennon vuorovaikutuksen. Saimme kuitenkin ennakkomateriaalina joitain lasten kysymyksiä, ideoita ja ihmetyksenaiheita, joiden parissa olisin mielelläni viettänyt enemmän aikaa. Oppilaat olivat selvästi miettineet näitä, eikä ne ainakaan omassa ryhmässäni oikein nousseet esiin. Ehkä jatkossa tällaiselle syvemmällekin keskustelulle voisi varata aikaa.

Lasten ääni kuuluviin

Kaikkiaan ihan mahtava juttu, että meillä on vihdoin oma Lasten parlamentti. Vastaavista on jo vuosien ajalta hyviä kokemuksia monista suomalaiskaupungeista. Toivon, että osallistuminen Lasten parlamenttiin on itse lapsille palkitsevaa ja he kokevat voivansa aidosti vaikuttaa kotikaupunkinsa asioihin.

Meiltä aikuisilta Lasten parlamentti vaatii aikaa, paneutumista sekä kuuntelutaitoa. Meidän pitää luoda sellaiset puitteet, jotka kannustavat osallistumaan riittävän matalalla kynnyksellä. Lapsia pitää auttaa alkuun, mutta liikaa ei saa ohjailla. Se mikä aikuisille voi olla vaikeaa, on päätösvallan antaminen pois omista käsistä. Välillä tämä kuitenkin kannattaa. Tänäänkin saimme huomata, että meillä on todella fiksuja ja osaavia lapsia Kouvolassa.

Tässä vielä muutamia kuvia päivästä:

Kymintehtaan päiväkodin lasten ajatuksia Kouvolasta
”Veturin lähellä olisi kiva olla uusi leikkipuisto”

”Meiän kotipiha Kuusankoskella”

”Kouvolan uimaranta”

”Äiti, isi, minä ja sadepilvet, aurinko ja nurmikko”
”Meiän kodin lähellä oleva leikkipuisto Kuusankoskella”

Ryhmätyöt koululaisten kanssa:

Mitä minä voisin tehdä ilmastonmuutokselle?
Terveisiä lapsenlapsenlapselle!
Harrastustoiminnan pohtimista jääkaappirunouden avulla
Terveisiä kaupunginvaltuutetuille

 


Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *