Päätöksenteko, tai sen puute, on puhuttanut viime aikoina Kouvolassa ja Kymenlaaksossa. Olen itsekin ilmaissut huoleni siitä, että kokouksia on vähän, niitä perutaan eikä päättäjiä osallisteta riittävästi.

Meillä on vähän niin kuin kahdenlaisia päättäjiä. Yhdessä porukassa ovat ne päättäjät, jotka ovat lähestulkoon ylityöllistettyjä, mukana todella monessa ja he tapaavat toisiaan monesti useastikin viikon aikana. Tällä valtuustokaudella kuulun itsekin tähän joukkoon Kouvolan kaupunginhallituksen jäsenenä ja Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuuston 3. varapuheenjohtajana. Varapuheenjohtajan roolissa osallistun myös aluehallituksen kokouksiin, joita on huomattavasti aluevaltuuston kokouksia useammin. Myös kaupunginhallitus kokoontuu valtuustoa säännöllisemmin.

Sitten on se toinen joukko päättäjiä, jotka ovat mahdollisesti (vain) kaupunginvaltuutettuja tai aluevaltuutettuja. He ovat kuitenkin merkittävässä päättävässä asemassa ja käyttävät kunta- ja aluepäätöksenteon ylintä valtaa. Silti ilman hallitus- ja lautakuntapaikkoja he voivat jäädä päätöksenteon laidalle. Kun valtuustot kokoontuvat nykyään vain harvoin, siinä jää helposti motivoituneinkin kuntapäättäjä hieman ulkopuoliseksi.

Kouvolassa päättäjien huoli on kuultu ja asiaan reagoitiin jo kuluvana keväänä. Jatkossa kaupunginhallituksen iltakoulut, joita järjestetään suunnilleen kuukausittain, järjestetään koko valtuustolle. Iltakouluissa käydään ajankohtaisia ja valmisteilla olevia asioita läpi, jolloin päättäjät voivat kommentoida asioita jo valmisteluvaiheessa.

Uuden laajennetun iltakoululinjauksen myötä tarjoamme jokaiselle Kouvolan kaupunginvaltuutetulle lisää mahdollisuuksia osallistua poliittiseen keskusteluun. Tämä on erinomainen uudistus! Tähän mennessä iltakoulut on järjestetty etänä ja sanottakoon, että lapsiperhearkeen tämä on sopinut paremmin kuin hyvin. Kuitenkin kannatan vahvasti päätöstä, että tulevaisuudessa tapaamme ainoastaan livenä kaupungintalolla.

Iltakoulujen lisäksi kokeilemme uutena toimintamallina kaupunginvaltuuston keskustelukokouksia. Ensimmäinen tällainen järjestettiin tänään. Keskustelukokouksissa on mahdollista nostaa päättäjiä puhuttavia asioita esiin ja käydä sitä kaivattua poliittista keskustelua. Kuntapäätöksenteko ei ole maailman ketterintä, mutta arvostan sitä, että kehitämme ja kokeilemme uudenlaisia toimintatapoja.

Uudistukset eivät poista huolta siitä, että valtuuston kokouksia on edelleen liian harvoin. Yllä mainittujen suljettujen kokousten lisäksi tarvitsemme myös julkisia kokouksia, jotta kuntalaiset voivat seurata, missä mennään. Poliittisen keskustelun lisääminen ja valtuutettujen osallistaminen on kuitenkin oikea suunta. Hyvä Kouvola!

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *