Kouvolan kaupunginvaltuusto kokousti viimeisen kerran tänä vuonna maanantaina 17.12.2018. Pidin kokouksessa Vihreän valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron Kouvolan kaupungin henkilöstösuunnitelmasta vuosille 2019-2021. Alla puhe kokonaisuudessaan.

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muu kokousta seuraava yleisö.

Vihreä valtuustoryhmä pitää Kouvolan henkilöstösuunnitelmaa vuosille 2019-2021 hyvänä kokonaisuutena. Pidämme oikeana suuntana muun muassa sitä, että kaupungin lukuisat ohjelmat tiivistyvät ja esimerkiksi työhyvinvointiohjelman on tarkoitus olla jatkossa osa henkilöstöohjelmaa. Nämä nivoutuvat loogisesti yhteen ja pidämme suurempia ohjelmakokonaisuuksia paremmin hallittavina.

Tässä lisäksi muutamia tärkeiksi kokemiamme asioita.

Vuosi 2019 tulee olemaan monella tavalla uudenlainen. Vuoden alussa lähes 40 prosenttia kaupungin henkilöstöstä siirtyy Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten palvelukseen. Talouden tasapainottaminen vaatii rakenteellisia muutoksia ja henkilöstömäärien tarkastelua. Samaan aikaan kun jo elämme muutoksen keskellä, on jo valmistauduttava maakuntauudistukseen, jonka odotetaan tapahtuvan vuonna 2021.

Henkilöstösuunnitelmaa tarkistetaan vuosittain talousarvion laatimisen yhteydessä. Ensi syksynä on erityisen tärkeää huomioida se, miten henkilöstö on sopeutunut vuodenvaihteessa voimaan tulevaan uuteen organisaatioon ja miten muutosprosessi on edennyt. Tässä vaiheessa moni asia on varmasti vielä vaiheessa, mutta on tärkeää tietää missä mennään.

Tulevana keväänä päivitetään myös henkilöstöohjelma, jossa määritellään henkilöstösuunnitelmaa tarkemmin johtamisen, osaamisen sekä työhyvinvoinnin tavoitteista ja kehittämistoimenpiteistä. Mielenkiinnolla odotamme samassa yhteydessä toteutettavan työhyvinvointijohtamisen arvioinnin tuloksia ja esimerkiksi sitä, miten henkilöstösuunnitelmassa mainittuun yrittäjähenkisyyteen ja sisäiseen yrittäjyyteen kannustetaan.

Henkilöstöstä puhuttaessa ei voi olla mainitsematta sairauspoissaoloja. Henkilöstösuunnitelmassa mainitaan Kouvolan kaupungin korkeat työkyvyttömyyden kustannukset. Jos tavoitteet sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden ja määräaikaisten kuntoutustukien vähentämisestä halutaan saavuttaa, on ensiarvoisen tärkeää panostaa työhyvinvointiin, osallistamiseen ja hyvään johtamiseen.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen vähentäminen on tärkeä tavoite. Työuria pyritään pidentämään esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläkkeiden ja osakuntoutustukien avulla. Tämä on sekä työntekijän että työnantajan etu.

Sen lisäksi, että tuleva vuosi tuo isoja muutoksia organisaatioon, tavoitteena on uudistaa myös työtapoja. Sähköiset palvelut, digitalisaatio ja automatisaatio ovat kaikki tarpeellisia, mutta uudenlaisia toimintatapoja voi olla haastavaa ajaa sisään ja totutuista käytännöistä on vaikea luopua. Vaikka uuden oppiminen on täysin mahdollista, tähän ei voi odottaa kaikkien innoissaan ryhtyvän. Henkilöstölle pitää varata aikaa omaksua uusia tapoja ja hyväksyä myös se, että alkuun työstä suoriutumiseen saattaa kulua tavallista enemmän aikaa. Yksittäisenä asiana tästä voidaan mainita hallintopalveluiden tavoite laajentaa sähköinen kokoushallinta kaikkiin toimielimiin vuoden 2019 aikana. Tässä kaupunginvaltuusto voisi näyttää esimerkkiä.”

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *