Tänään on taas yksi niistä päivistä, joiden kohdalla toivon, ettei näitä tulevaisuudessa tarvitsisi viettää ollenkaan. Että tulevaisuudessa turvallinen abortti olisi jokaisen tytön ja naisen oikeus. Jokaisella ihmisellä kun pitäisi olla oikeus päättää omasta kehostaan.

Turvallisen abortin päivän tunnus on henkari. Symbolina se on kylmäävän konkreettinen: näillä, tai vastaavilla välineillä, miljoonat naiset tekevät abortteja tänäkin päivänä. Onneksi Suomessa ei tarvitse turvautua hädän hetkellä henkariin, tai pelätä abortin tehtyään joutuvansa vankilaan. Valitettavasti tämä on todellisuutta miljoonille naisille.

Melkein puolet maailman naisista elää maissa, joissa abortti on joko laissa kielletty, tai sitä ei muuten ole saatavilla. Väestöliiton mukaan vuosittain tehdään 21,6 miljoonaa vaarallista aborttia ja kymmeniä tuhansia naisia kuolee laittoman abortin takia. Nämä kuolemat ja miljoonat vammautumiset olisivat estettävissä.

On selvää, että kieltämällä abortit eivät katoa. Sitä vastoin on panostettava seksuaalikasvatukseen, perhesuunnitteluun ja ehkäisyyn. Jos kuitenkin raskaudenkeskeytykselle on tarve, se tulee saada turvallisesti ja laillisesti.

Suomessa aborttien määrä vähentynyt

Suomessa abortteja tehtiin enemmän silloin, kun toimenpide oli laissa kielletty. Aborttien määrä on jatkuvasti vähentynyt vuoden 1970 aborttilain voimaantulon jälkeen. Hienoa, on että varsinkin nuorten alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten määrä on selvästi vähentynyt. Suunta on oikea, sillä kukaan ei halua tehdä aborttia.

Aborttien määrä Suomessa 1975-2017. Kuva: THL

Suomessa tehdään noin 10 000 aborttia vuosittain. Määrä on vähiten Pohjoismaissa ja aborttilakimme on varsin tiukka. Riippuen tilanteesta, nainen tarvitsee aborttia varten yhden, tai kahden lääkärin päätöksen.

Yhden lääkärin päätöksellä abortti voidaan tehdä ennen 12. raskausviikon täyttymistä, jos nainen on alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias, tai hän on synnyttänyt neljä lasta. Kahden lääkärin lausunto tarvitaan, kun abortti tehdään ennen 12. raskausviikon täyttymistä tilanteissa, joissa lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat naiselle huomattava rasitus, kun raskaaksi tuloon liittyy rikos tai jos äidin tai isän sairaus vakavasti rajoittaa heidän kykyään hoitaa lasta. Raskauden myöhemmässä vaiheessa keskeytykseen tarvitaan Valviran, eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, lupa.

Ihmisoikeuksia ja inhimillisyyttä

Tunnen itse vain muutaman abortin tehneen naisen. Uskon kuitenkin, että todellisuudessa näitä naisia on lähipiirissäni enemmän kuin muutama. Vaikka meillä Suomessa abortti on laillinen, se ei tarkoita, ettei aborttiin liittyisi häpeää, vaikenemista ja syyllisyyttä. Toki kyse on myös niin henkilökohtaisesta asiasta, että on ymmärrettävää, että tiedon haluaa pitää vain itsellään tai lähipiirissä.

Ja lopuksi vielä uudemman kerran: kukaan ei halua tehdä aborttia. Raskaudenkeskeytystä ei tehdä tuosta noin vain, vaan monelle se on viimeinen vaihtoehto ja elämän vaikein päätös. Toivon syvästi, että tässä keskustelussa ei syyllistetä naisia, jotka syystä tai toisesta ovat päätyneet raskaudenkeskeytykseen. Nämä naiset ovat meidän siskoja, äitejä, tyttäriä, ystäviä ja rakkaita.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kysynpä vain millainen abortti on ns. turvallinen? Haloo, onko lapsella turvaa ja oikeutta syntyä? Jokainen lapsi on Luojan lahja, vaikka se olisi saanut alkunsa ei toivotussa tilanteessa. Eikös enemmän tulisi tukea äitejä synnyttämään ja kehittämään suomen adoptiobyroktatiaa jouhevammaksi. Niin moni haluaisi Suomesta adoptiolapsen, mutta se byrokratia!😡
    Tässäpä teille vihreille vinkkiä seuraaviin vaaleihin!

    1. Turvallinen abortti on sellainen, joka on äidille mahdollisimman riskitön, tehdään terveydenhuollon puitteissa ja joka on saavutettavissa. Kukaan ei halua tehdä aborttia, mutta joskus siihen päädytään – tämä olkoon jokaisen naisen itse päätettävissä.

      Olen samaa mieltä siitä, että adoptiobyrokratia on aivan liian jäykkää ja hidasta. Siihen vaihtoehtoon en kuitenkaan usko, että abortin haluavia naisia kannustettaisiin synnyttämään ja antamaan lapsi adoptioon. Adoptioprosessia voidaan kehittää ja toisaalta kannustaisin tutkimaan myös kansainvälisen adoption mahdollisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *