Banaaniterttu keltaisella taustalla

Kuten moni muu, myös minä osallistuin Muoviton maaliskuu -kampanjaan. Kampanja oli mielessä arjen valinnoissa kaupassa, ravintoloissa ja matkustaessa. En todellakaan onnistunut elämään kuukautta ilman muovia, mutta oli paikallaan kiinnittää asiaan huomiota. Muovi on globaali ongelma ja sen, jos minkä olen kuluvan kuukauden aikana oppinut.

Oma Muoviton maaliskuuni pyöri kulutusvalintojen ympärillä. Ylipäänsä pyrin olemaan ostamatta mitään turhaa. En tähän mennessäkään ole ottanut vastaan kauppojen, tai vaikka apteekkien, pieniä muovipusseja ja kauppaan mennessäni on kestokassi mukana. Muoviroskat viedään läheiseen kierrätyspisteeseen, mutta edelleen omista tavoista löytyy paljon parannettavaa. Muovia on kaikkialla. Vaatekaapista löytyy teknisiä vaatteita, lapsilla on fleeceä ja löytyipä vessan kaapista mikromuovia sisältävää kosmetiikkaakin.

Muovittomat ostokset jäivät haaveeksi

Ruokakaupassa pyrin alkuun ostamaan vain muovittomia tuotteita. Seuraavaksi siirryin mahdollisimman vähämuovisiin pakkauksiin, muuten ostokset olisivat jääneet varsin vähäisiksi. Valitettavan monet tuotteet on pakattu muoviin, tai tuplana kartonkiin ja muoviin. Ilon pilkahduksia tuotti esimerkiksi muovittomien pumpulipuikkojen löytyminen. Ekologisempi tyyppi varmaan tekisi nämäkin kestotuotteina kankaasta, mutta oikaisen tässä(kin) kohtaa. Kestopussit jäävät vihannesten ja hedelmien kohdalla käyttöön ja itseasiassa suuri osa ei edes kaipaa pussia. Ei näillä vielä maailmaa pelasteta, mutta muoviahdistuksen keskellä pienistäkin jutuista sai buustia.

Sipulit vaa'alla, ilman pussia.
Sipulit kaupan vaa’alla, ilman pussia.

Pieniä tekoja – suuria ongelmia

Samaan aikaan, kun näpertelin kulutusvalintojen kanssa, ajelin omalla autolla ja kilometrejä kertyy vuosittain ihan kiitettävästi. Autoilun ympäristöhaitat ovat yleisesti tunnettuja, mutta kampanjan myötä opin, että autonrenkaat ovat yksi suurimmista mikromuovien tuottajista. Ihan loogista, että ajaessa renkaat kuluvat ja muovia kulkeutuu luontoon ja vesistöihin. Erityisesti talvella on mietittävä, mihin aurauslumet päätyvät. Missään nimessä lumia ei saisi kipata suoraan mereen.

Muovittoman maaliskuun aikana keskustelua herätti muun muassa sukellusreissu roskien seassa Balilla, mutta myös vanhemmat uutiset, kuten nääntynyt valas, jonka vatsasta löytyi kymmeniä muovipusseja. Edelleen ahdistavaa, että 95 % muovista käytetään vain kerran ja 100 000 merinisäkästä kuolee muovin takia vuosittain! Paljon puhutaan ympäristöstä, mutta vaarassa ovat myös terveys ja talous. Esimerkiksi mikromuovit sitovat tehokkaasti ympäristömyrkkyjä ja ravintoketju huolehtii siitä, että ne päätyvät myös ruokapöytään.

Peli ei ole menetetty

Vaikka tieto lisää tuskaa, tyhmintä olisi olla tekemättä mitään. Yksilö voi muuttaa omia tottumuksiaan ja pyrkiä vähentämään kertakäyttökulutusta. Kaarina Saramäki on kunnallispoliitikko ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Espoosta. Hän teki 20 kohdan listauksen siitä, miten mikromuoviongelmaan voidaan puuttua. Alla oleva kuva on Kaarinan blogista.

Ratkaisuja muoviongelmaan etsitään koko ajan: Ranska on kieltänyt kertakäyttöastiat lailla, Suomessakin keskustellaan muoviverosta ja EU:n muovistrategia julkaistiin tammikuussa 2018.

Ympäristöministeriö asettaa huhtikuusta alkaen yhteistyöryhmän laatimaan Suomelle muovitiekarttaa. Ryhmän tavoitteena on selvittää, miten muovia voidaan vähentää, korvata ja kierrättää. Kuulostaa hyvältä ja mielenkiinnolla odotan työryhmän toimenpideohjelmaa syksyllä 2018.

Ja ettei muovikeskustelu olisi vain yhtä suurta ahdistusta, linkitän tähän loppuun yhden innovaation. Ocean Cleanup on yritys, jonka tavoitteena on seuraavan 5 vuoden aikana putsata puolet Tyynenmeren jätepyörteestä, jota kutsutaan maailman suurimmaksi kaatopaikaksi. Idea on loppujen lopuksi melko yksinkertainen: kelluvat puomit ohjaavat roskat verkkoihin ja mikä parasta, merivirta tekee varsinaisen työn. Laite toimii omillaan, tekniikka on energianeutraalia ja sen toimintaa voi seurata etänä reaaliajassa. Tällaisia uusia innovaatioita ja yhteistä tahtotilaa tarvitaan, jotta muoviongelma saadaan korjatuksi.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. Just näin! Jos muovia käytetään, kannattaa satsata kestäviin ja kierrätettäviin tuotteisiin. Kertakäyttökulutus on se suurin ongelma.

    Kiitti kommentista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *