Hyvinvointivaltion pyörittäminen vaatii vahvaa julkista taloutta. Tulevalla hallituskaudella taloutta on sopeutettava.

Elämme tällä hetkellä velaksi ja suunnan on muututtava. Talouden tasapainottamiseksi tarvitaan todennäköisesti kaikki käytettävissä olevat keinot: julkisten menojen tarkastelu, rakennemuutokset ja viime kädessä myös veronkorotukset.

On tärkeää, että taloudessa ei keskitytä kylmästi vain euroihin, vaan talouden on tuettava ihmisten hyvinvointia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta sekä istuttava ympäristön kantokyvyn asettamiin rajoihin. Valtion velkaantuminen on taitettava, mutta tähän tarvitaan malttia. Nopeat leikkaukset eivät tuota hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Vihreiden tavoitteena on kestävöittää taloutta, kasvattaa työllisyyttä ja tehdä työelämästä kaikin puolin joustavampaa. Lisäksi on madallettava kynnystä ryhtyä yrittäjäksi ja parannettava yrittäjien sosiaaliturvaa.

Miten edetään:

  • Toteutetaan vihreä verouudistus, jossa verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta ympäristöhaittojen, varallisuuden ja kulutuksen verottamiseen. 
  • Nostetaan työllisyys 80 prosenttiin mm. nostamalla koulutustasoa, purkamalla kannustinloukkuja, puuttumalla työikäisten mielenterveysongelmiin ja helpottamalla työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.
  • Poistetaan työlupien saatavuusharkinta työhön johtavan maahanmuuton edistämiseksi ja tehdään työelämästä joustavampaa.
  • Varmistetaan, että yrittäjä saa palvelut helposti yhdeltä luukulta ilman turhaa byrokratiaa. Parannetaan yrittäjien sosiaaliturvaa.
  • Torjutaan veronkiertoa ja tehdään verotuksesta reilumpaa niin, että se kaventaa tulo- ja varallisuuseroja.
  • Uudistetaan ansiosidonnainen työttömyysturva sitomalla sen kesto suhdannevaihteluun.

.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *