”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraava yleisö,

Hallintosääntö toimii parhaimmillaan toimintaa selkeyttävänä ja sekä päättäjiä että viranhaltijoita ohjaavana asiakirjana. Sen pariin käännytään, kun mietitään, miten yhteisesti luodut pelisääntömme toimivat ja miten toimivalta eri asioissa jakaantuu.

On tyypillistä, ainakin meillä Kouvolassa, että hallintosääntöä päivitetään melko tiuhaan tahtiin. Vihreä valtuustoryhmä on hieman huolissaan siitä, miten näitä päivityksiä tehdään tilkkutäkin omaisesti. Olisiko paikallaan asiankirjan tarkastelu kokonaisuutena? Tämä mahdollistaisi toiminnan kokonaisvaltaisen kehittämisen pilkkujen viilaamisen sijaan. Mielellämme näkisimme myös tehtävän benchmarkkausta verrokkikuntien uudenlaisten toimintamallien suhteen. Toivomme, että olemme tulevaisuudessa kunnianhimoisempia kuin mitä kuntalain vähimmäisvaatimukset edellyttävät.

Tänään päätettävänä olevassa hallintosääntöpäivityksessä on useita muutoksia, mutta keskitymme todennäköisesti puhumaan toimielinrakenteesta, eli lautakuntien ja kaupunginvaltuuston koosta. Tiukassa taloustilanteessa vihreä valtuustoryhmä kannattaa perussuomalaisten esitystä sekä valtuuston että muiden toimielinten koon pienentämisestä.

Samalla tuon esiin, että ryhmämme on yleisesti ottaen huolissaan demokratian toteutumisesta Kouvolassa. Vaarana on, että toimielimiä pienentämällä valta keskittyy yhä enemmän muutamalle isoimmalle poliittiselle puolueelle. Tähän on kiinnitettävä huomiota, sillä mielestämme suomalaisen demokratian rikkaus on sen moniääninen monipuoluejärjestelmä. Tätä on vaalittava.

Ratkaisuksi olemme esittäneet toiveen valtuuston aiempaa aktiivisemmasta osallistamisesta. Toive on kevään aikana kuultu ja uskomme asian etenevän. Kiitos tästä sekä valtuuston puheenjohtajalle että virkahenkilöille. Lisäksi olemme ehdottaneet luottamuspaikkojen jakoon monessa kunnassa käytettävää pisteytysjärjestelmää, joka parantaisi erityisesti pienten ryhmien asemaa kuntavaalien jälkeisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa.

Valtuuston ja muiden toimielinten pienentäminen ei tuo suurta säästöä, mutta päätös olisi linjassa muiden säästöjen ja supistusten kanssa. Tuon vielä lopussa esiin sen, että virallisten toimielinten lisäksi meillä on melkoinen määrä erilaisia epävirallisia työ- ja ohjausryhmiä, joihin jäsenet valitaan usein kaupunginhallituksen pöydän ympäriltä. Voisiko näistäkin säästää, tai voisiko näitä ryhmiä tuoda avoimemmin esiin? Nyt näistä syntyy eräänlaisia luottamustehtävien piilokuluja, joita on hyvin vaikea seurata.”

Puheenvuoro on pidetty Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.6.2024.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *