Jenni Aikio

3-vuotiaamme on selvästi tullut kyselyikään. Parhaani mukaan vastailen hänen välillä absurdeihinkin kysymyksiin. On puhuttu siitä, mitä ruoalle tapahtuu syömisen jälkeen, muisteltu miten pappa oli puraissut huuleen ja korvat höröllä kuuntelin, kun lapsi kertoi yksijalkaisesta kanastaan, jolla on sininen häntä.

Juhannuksena lapsi totesi nukkumaan mennessä, että joillain lapsilla on kaksi isää. Ei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun asiasta puhuttiin. Tällä kertaa päädyimme keskustelemaan monenlaisista perheistä. Puhuimme siitä, että joissain perheissä on vain äiti tai isä, joissain perheissä ei välttämättä ole vanhempia lainkaan. Se, että meidän perheessä on isä, äiti ja kaksi lasta, ei ole hänelle mikään normi. Se on vain meidän perhe. Kerroin myös, että joissain perheissä voi olla äidin tai isän sijaan esimerkiksi mummo. Tähän 3-vuotias totesi – niin, tai vaikka kaksi mummoa.

Lapsen maailma on niin avoin kaikelle. Joka päivä tulee uusia asioita vastaan ja se kuuluu asiaan. Tämän ennakkoluulottoman ja uteliaan asenteen kun saisi säilytettyä.

Ajat muuttuu

En itse pienenä tuntenut yhtään homoa. Nykyään uskon, etten vain ollut asioista perillä. Ei näistä asioista puhuttu. Onneksi keskustelu on vapautunut ja puhe seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä arkipäiväistynyt. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että edelleen moni vähemmistöihin kuuluva kohtaa syrjintää, ahdistelua, vihapuhetta ja väkivaltaa.

Mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tulee, uskon jokaisen sukupolven olevan edeltäjäänsä ymmärtäväisempi. Parhaani mukaan koitan kasvattaa lapsistamme avoimia maailman kansalaisia ja samalla avartaa omaakin maailmankuvaa. Yritän ottaa lasten suhtautumisesta opiksi: en aina osaa ja ymmärrä, mutta yritän.

Yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien Pride

Käymämme keskustelu lapsen kanssa oli ajankohtainen, sillä kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta ja parhaillaan on käynnissä Helsinki Pride. Omat Pridensa on jo ollut Pirkanmaalla ja Kokkolassa, joiden lisäksi tapahtumia järjestetään kesän aikana useilla paikkakunnilla. Myös Kouvolassa järjestetään tänä vuonna ensimmäinen Kouvola Pride 21.–25.8.2018.

Ilokseni olen huomannut, että yhä useampi henkilö ja taho osoittaa tukensa Pridelle. Tänä vuonna yritykset, virastot ja yhteisöt ovat entistä aktiivisemmin mukana ja sydämeni pohjasta toivon, että elokuussa meillä Kouvolassakin juhlivat niin Martat, Kela, seurakunnat, paikalliset yritykset, yhdistykset kuin media.

Käsi kädessä
Kuva: Pexels.com

Vielä pitkä tie edessä

Vaikka viime vuosina on otettu edistysaskeleita muun muassa tasa-arvoisen avioliittolain myötä, on meillä edelleen monia yhteiskunnallisia ongelmia ratkottavana. Karkein esimerkki on translaki, joka olisi pitänyt uudistaa jo ajat sitten.

Nykymallissaan translakimme on ihmisoikeusloukkaus. Monella tavalla edelläkävijämaana pidetty Suomi on transihmisten oikeuksien kohdalla takapajula, joka viis veisaa kansainvälisistä suosituksista. Kuvitella, että olemme ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavilta henkilöiltä pakkosterilisaatiota. Häpeällistä.

On tärkeää muuttaa lainsäädäntöä, mutta myös asenteissa on parantamisen varaa. On meidän jokaisen vastuulla puuttua epäkohtiin myös arjen eri tilanteissa. Kulttuuri muuttuu valitettavan hitaasti, siksi työtä on tehtävä laajalla rintamalla. Jokainen voi omalta osaltaan edistää yhdenvertaisuutta, puolustaa ihmisoikeuksia ja osoittaa tukea joko yksilöille tai yhteisöille. Tämän ei toki tarvitse rajoittua vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Erilaisuutta ei välttämättä tarvitse edes ymmärtää. Riittää, että hyväksyy ihmisten olevan erilaisia ja suhtautuu toisiin ihmisiin kunnioittavasti. Lisäksi on syytä tiedostaa, että se oma elämäntapa ei ole ainoa oikea. Utelias ja asioista kiinnostunut kannattaa kyllä olla. Sitä niin kovin helposti urautuu ja ajautuu toistamaan samoja vanhoja rutiineja. Erilaisiin ihmisiin tutustuminen voi antaa ihan uudenlaisia näkökulmia elämään.

Suosittelen ihan yleissivistyksenkin takia tutustumaan esimerkiksi Setan materiaaleihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Niitä selaillessa huomasin taas, miten moninaisesta asiasta on kyse, ja miten paljon opittavaa itselläni edelleen on.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *