Jenni Aikio Valkealassa, kuvaaja Helin Kulla

Olen saanut kuluvan viikon aikana useamman yhteydenoton Kouvolan taloutta koskien ja ajattelin vastata teille kaikille yhteisesti. Saa mielellään laittaa lisää kysymyksiä tulemaan.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Kouvolan talous painuu tänä vuonna 14 miljoonaa euroa miinukselle. Tämä on vasta ennuste ja valitettavasti on mahdollista, että tulos on vielä tästäkin huonompi.

Se tietysti kiinnostaa, mikä meni vikaan. Erityisesti kaksi asiaa vei ennusteen pahasti pakkaselle: terveydenhuollon kustannukset ja verotulot.

Vuoden alussa erikoissairaanhoito siirtyi sairaanhoitopiiri Carealle ja tämän odotettiin alentavan Kouvolan terveydenhuollon kuluja. Talousarviossa oli tavoitteena kuuden miljoonan säästöt, mutta käytännössä homma meni päinvastoin ja rahaa paloi palveluiden ostoihin. Normikäytäntö on, että Kouvola ostaa palveluja Carealta, mutta hintalappu oli oletettua suurempi.

Samaan aikaan verotulot tippuivat merkittävästi. Tämä on valtakunnallinen ilmiö ja juontaa juurensa kilpailukyky- eli kiky-sopimukseen. Kiky-sopimus leikkasi palkkoja, mutta palkansaajien veroprosentit eivät tippuneet samassa suhteessa. Tästä johtuen palkansaajat ovat maksaneet liikaa veroja ja saavat arvioitua enemmän veronpalautuksia. Lopputuloksena Kouvolan verotulot ovat 5 miljoonaa euroa arvioitua pienemmät.

Kuntien talous on aina tasapainottelua ja palapelin kokoamista. Taloutta tarkastellessa pitää muistaa, että yhden vuoden alijäämä ei tarkoita sitä, että kaikin puolin menisi huonosti. Näyttää kuitenkin siltä, että vuosi 2019 ei tule olemaan meille yhtään sen helpompi, sillä valtionosuudet pienenevät ja omat investointipaineemme ovat kovat. Valitettavasti muutama seuraavakin vuosi näyttää pahalta. Tämä tietää sitä, että rahat ovat jatkossakin tiukassa.

Tässä osavuosikatsaukseen liittyvä puheenvuoroni maanantain 15.10.2018 Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa. Nostin esiin huolen Kouvolan perusterveydenhuollon palvelujen toteutumisesta.

 

 

 

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *