Henkilöstön kannalta hyvinvointialueiden ensisijainen tehtävä on pitää nykyisistä työntekijöistä huolta. Tulevilla hyvinvointialueilla tulee työskentelemään yli 170 000 sotealan ja pelastustoimen osaajaa. Kymenlaaksossa tämä tarkoittaa noin 7400 työntekijää. 

Meidän on turvattava hyvinvointialueiden työntekijöiden työolot ja resurssit sekä huomioitava, miten pandemia on entisestään kuormittanut erityisesti hoitoalan työntekijöitä.

Tilanteen korjaaminen vaatii toimenpiteitä. Tarvitsemme panostuksia työhyvinvointiin, riittävään koulutukseen ja työnohjaukseen sekä laadukkaaseen ja luotettavaan johtamiseen. Varmistetaan työlle riittävät resurssit, jotta jokainen voi tehdä työtään ammattiylpeyttään vastaavasti.

Kiire ei kuuluu kotihoitoon, ikäihmisten kohtaamiseen tai lastensuojeluun.

Hyvinvointialueiden on oltava läpinäkyviä ja vastuuntuntoisia työnantajia. Onnistuaksemme tarvitsemme työntekijät mukaan hyvinvointialueen suunnitteluun ja toiminnan kehittämiseen. Vippaskonstit eivät auta, jos työntekijät kuormittuvat, uupuvat ja päätyvät vaihtamaan alaa, kun eivät voi tehdä työtään arvojensa mukaisesti. 

Vain pitämällä huolta sotealan työntekijöistä, voimme muuttaa esimerkiksi hoitotyön imagoa ja alan houkuttelevuutta. Mallia voimme ottaa muista Pohjoismaista, jonne moni ammattilaisistamme tällä hetkellä karkaa parempien työolojen perässä.

Emma Kari
Ympäristö- ja ilmastoministeri, kansanedustaja

Jenni Aikio
Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen, aluevaaliehdokas

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *