Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.1.2018 kokouksessaan kaupunkistrategian vuosille 2019–2030. Merkittävä asia, sillä strategia on tärkein valtuuston toimintaa ohjaava asiakirja. Sen painopisteisiin satsataan tulevina vuosina.

Kaupunkistrategian tärkein tavoite on asukasmäärän kasvu. Tavoitteena on, että vuonna 2030 Kouvolassa on 90 000 asukasta. Tällä hetkellä asukkaita on 84 500. Kova tavoite, mutta tähdätään rohkeasti korkealle. Tavoitteeseen pyritään kolmen kasvukärjen kautta ja olen todella tyytyväinen, että omat ja yleisesti ottaen Vihreät teemat ovat vahvasti esillä. Strategian pääpainona, eli kasvukärkinä, ovat lasten, nuorten ja yritysten kasvu. Valinta on onnistunut, sillä näiden kohderyhmien kautta lisääntyy koko seudun vetovoima ja elinvoimaisuus. Myös liikunta ja urheilu ovat vahvasti esillä ja Kouvola haluaa profiloitua yhä enemmän liikunta- ja urheilukaupunkina – sopii!

Pidän siitä, että strategiaan on valittu vain muutama kärkiteema. Monesti strategioista tulee liian ympäripyöreitä, kun mukaan halutaan kirjata kaikki mahdolliset asiat. Silloin myös kärjet tylsyvät ja strategiasta tulee helposti lattea. Lasten, nuorten ja yritysten kasvu jää hyvin mieleen, ja mieleenhän tämän on jäätävä niin päättäjälle, työntekijälle kuin kuntalaiselle, jotta strategia oikeasti jalkautuu arkeen.

Tulevaisuuden Kouvolassa halutaan ihmisillä olevan Suomen paras aktiivinen arki. Tämä rakentuu helposti saavutettavista ja laadukkaista palveluista, joita kohdennetaan erityisesti lapsiperheille. Jatkamme töitä sen eteen, että tulevaisuudessa tämä tarkoittaa monien muiden kuntien tavoin myös Kouvolassa sitä, että jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen on yksi seuraavista stepeistä tasa-arvoisemman arjen eteen.

Poimin tähän muutamia konkreettisia tavoitteita strategiasta:

   • Jokaisella lapsella on vähintään yksi harrastus
   • Maksuton sisäinen joukkoliikenne
   • Kunnallisvero alle vertailukaupunkien keskiarvon
   • Panostus bio- ja kiertotalouteen sekä resurssitehokkuuteen
   • Hiilineutraalius vuonna 2040
   • Pienyrittäjyyteen kannustaminen
   • Hankintojen paikallisuusaste 60 % (nyt alle 40 %)

Vielä muutama sana tavoitteena olevasta maksuttomasta joukkoliikenteestä, josta Ylekin kirjoitti artikkelin. Jonkun verran keskustelua on syntynyt siitä, miksi maksuttomuuden tavoitellaan toteutuvan vasta vuonna 2030.

Kouvola on tehnyt kauaskantoisen kaupunkistrategian ja isoja tavoitteita on asetettu yli vuosikymmenen päähän. Tässä vaiheessa tärkeintä on, että maksuton joukkoliikenne on kirjattu strategiaan. Kun yhteinen tavoitetila on asetettu, voidaan töihin käydä heti.

Uskon, että siirrymme maksuttomaan joukkoliikenteeseen vaiheittain. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Pieksämäeltä ja Mikkelistä. Näillä paikkakunnilla koululaiset ovat saaneet kulkea maksutta bussilla ja kokeilujen tulokset ovat todella rohkaisevia. Maksuttomat kyydit ovat tuoneet jopa säästöjä, kun lasten kautta joukkoliikenteen käyttöaste on noussut merkittävästi.

Kuva Kouvolan kaupunkistrategian viimeiseltä aukeamalta. Koko strategian (johon on tulossa vielä muutamia viilauksia) voit ladata täältä.
Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *