Jenni Aikio Kouvolan valtuustosalin puhujanpöntössä.

”Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja viranhaltijat sekä muu kokousta seuraava yleisö

Edellisessä pykälässä päätimme kaupunkistrategiasta, tässä siitä, miten me rakennamme Kouvolaa Kaakkois-Suomen keskuksena.

Ennen valtuuston kokousta on käyty vilkasta keskustelua tänään päätettävänä olevasta Hemsön kiinteistökaupasta. Tämä on ymmärrettävää, sillä Kouvolan mittakaavassa lähes 100 miljoonaa euroa on iso kauppa. Kun paketissa on mukana meille tärkeitä kiinteistöjä, kuten kouluja, päätettävällä asialla on suora kytkös monen kouvolalaisen arkeen.

Myös vihreä valtuustoryhmä kantaa huolta Kouvolan tulevaisuudesta ja erityisesti kouluinvestoinneista. Muun muassa tämän takia valtuustoryhmämme on valmis hyväksymään kaupungin kiinteistöjen myynnin Hemsölle.

Saimme viime valtuustokaudella tehtyä valtavan ison kouluverkkopäätöksen. Nyt kannamme huolta siitä, saammeko suunnitelmat toteutettua. Meillä on tuoreena muistissa viime vuosien suurin epäonnistuminen: Valkealan koulu rakentaminen. On suorastaan järkyttävää, että oppilaat ovat käyneet koko alakoulun parakeissa.

Ilman kiinteistökauppaa olemme väistämättä tilanteessa, jossa uusien koulujen rakentaminen pitkittyy. Kuinka monta parakkikoulua, tai homeista kiinteistöä meillä on käsissämme viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Meidän on pidettävä kaupunkistrategian mukaisesta lupauksestamme kiinni ja panostettava lapsiin ja nuoriin tarjoamalla jokaiselle terveet ja turvalliset tilat koulunkäyntiä varten.

Edellä olemme kuulleet kritiikkiä kaupungin kiinteistöjen hoitoa kohtaan. Olemme täysin samaa mieltä, että jatkossa kiinteistöistämme on pidettävä parempaa huolta. Kiinteistökaupan jälkeen meille jää edelleen lähes puoli miljoonaa neliötä, joista on pidettävä huoli.

Ennen tämän iltaista päätöksentekoa on myös syytä sanoa ääneen, mitä tapahtuu, jos kauppa ei toteudu. Kaupungilla on hyvin rajalliset keinot rahoittaa toimintaa: verokorotus, palveluverkkojen karsiminen, omaisuuden myynti tai velan ottaminen.

Ilman kiinteistöjen myyntiä edessä on vääjäämättä veronkorostus, jotta edes kouluinvestoinnit saadaan toteutettua. Tämän lisäksi ottaisimme massiivisesti lisää velkaa. Vihreä valtuustoryhmä ei kannata verojen korotusta, ja toivomme Kouvolan lainakannan pysyvän jatkossakin maan keskitason tuntumassa.

Vielä loppuun muistutamme, että Kouvolan tilanne ei suinkaan ole poikkeuksellinen. Useat kaupungit ja kunnat ovat Hemsön kaupan tavoin myyneet sekä vanhoja, rakenteilla olevia että vastavalmistuneita kiinteistöjä. Olemme saaneet kuulla esimerkkejä Lahdesta, Lappeenrannasta ja Oulusta vain muutaman mainitakseni. Pakettimyyntejä on ollut muun muassa Jyväskylässä, jossa myyntikohteisiin kohdistuu Kouvolan koulujen tavoin pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Kyse ei myöskään ole kouluverkon yksityistämisestä. Kauppaan kuuluu kaksi koulua koko verkon sijaan.

Kiitämme viranhaltijoita erinomaisesta valmistelutyöstä. Olemme saaneet päätöksenteon tueksi valtavasti materiaalia, tutustua kaupan toiseen osapuoleen, kuulla referenssejä ja mikä tärkeintä – kysyä, haastaa ja keskustella.

Paikalleen me emme voi jäädä, vaan on etsittävä ratkaisuja, jotka mahdollistavat Kouvolan kehittämisen tulevaisuudessakin. Vihreän valtuustoryhmän mielestä kiinteistökauppa on meille uhan sijaan mahdollisuus.”

Ryhmäpuhe pidettiin Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 19.9.2022.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *