Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kouvolassa toteutetaan selvitys maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymisestä.

Tutkimusten mukaan lapsen osallistuminen varhaiskasvatukseen vähentää eriarvoisuutta ja tasoittaa erilaisista kotitaustoista tulevien lasten lähtökohtia. Varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen myös myöhemmin elämässä.

Suomessa lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Monissa Euroopan maissa koulu aloitetaan nuorempana ja, toisin kuin meidän varhaiskasvatuksemme, koulutus on ilmaista. Varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta hyötyisivät kaikki, mutta erityisesti vähävaraiset ja erityistä huomiota tarvitsevat lapset ja perheet.

Viime vuosina toteutettu ilmaisen varhaiskasvatuksen kolmivuotinen kokeilu lisäsi 5-vuotiaiden osallistumista varhaiskasvatukseen. Kokeilussa oli mukana 33 kuntaa, joista 13 oli mukana kokeilun kaikissa vaiheissa. Näissä kunnissa 5-vuotiaiden osallistumisaste kasvoi 82 prosentista lähes 96 prosenttiin vuosien 2017–2020 aikana.

Uusi laki varhaiskasvatusmaksuista tulee voimaan 1.3.2023, jolloin varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenevat. Varhaiskasvatusmaksujen perusteena olevia tulorajoja korotetaan 33 prosenttia. Uudistuksen myötä arviolta noin 30 000 kotitaloutta siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Perheet tarvitsevat entistä joustavampia varhaiskasvatuspalveluja. Tämä tuo haasteita entistä moninaisempien asiakasmaksujen perimisen osalta, ja maksujen kerääminen vie kaupungilta huomattavasti henkilöstöresursseja. Onkin syytä pohtia, onko päivähoitomaksujen kerääminen ylipäänsä taloudellisesti kannattavaa ja selvittää mahdollisuus siirtyä kaikille maksuttomaan varhaiskasvatukseen Kouvolassa.

Valtuustoaloite on jätetty Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.2.2023.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *