Kuusankoskitalon teatteritilat on aikoinaan rakennettu vuonna 1956 perustetun ammattijohtoisen harrastajateatterin käyttöön. Tänä päivänä talossa on runsaasti muutakin toimintaa, mutta Kuusankosken Teatteri on edelleen talon merkittävin kulttuuritoimija, vakituinen vuokralainen ja vetonaula.

Nyt Kuusankosken Teatteri on ajautunut tilanteeseen, jossa sitä uhkaa toiminnan täysimittainen alasajo. Syynä tähän ovat Kouvolan kaupungin vuodesta toiseen teatteriin kohdistuneet leikkaukset.

Teatterin tärkeimmät tulonlähteet ovat Kouvolan kaupungin myöntämät toiminta- ja vuokra-avustus. Vuodelle 2020 kumpaakin leikattiin 20 %, jonka jälkeen toiminta-avustusta leikattiin seuraavana vuonna vielä 10 % lisää. Samaan aikaan, kun teatterin avustuksia on leikattu 38 485 euroa, ei vajetta ole voinut paikata teatterin toisiksi tärkeimmällä tulolähteellä, lipputuloilla, sillä teatterilla ei ole leikkausten vuoksi varaa valmistaa yhtä paljon produktioita kuin ennen.

Mikäli Kuusankosken Teatterille ei löydetä lisäresursseja, ei teatterilla ole enää edellytyksiä toimia. Pakon sanelemana toimintaa on jo supistettu ja seuraava supistus on teatterin nykymuotoisen toiminnan lopettaminen. Tämä tarkoittaa koko henkilökunnan ja vuokrasopimuksen irtisanomista sekä yli 140 harrastajan teatteritoiminnan loppumista, katsojista puhumattakaan, joita esimerkiksi vuonna 2022 oli noin 3400.

Kuusankosken Teatterin jatko on kiinni noin 25 000 eurosta. Kaupungin taloustilanne on tiukka, mutta teatteriharrastus ja kulttuurielämykset ovat myös panostus kuntalaisten hyvinvointiin, terveyteen ja osallisuuteen sekä paikkakunnan veto- ja pitovoimaan.

Teatterin kohtalon lisäksi on syytä pohtia myös koko Kuusankoskitalon kohtaloa, sillä teatteri on Kuusankoskitalon suurin käyttäjä. Jääkö Kuusankoskitalo vajaakäytölle, mikäli teatterin toiminta talossa lakkaa? Johtaako tämä lopulta koko Kuusankoskitalon toiminnan alasajoon?

Jenni Aikio, kaupunginhallituksen jäsen (vihr.), Kouvola
Esko Lavonen, liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen (kok.), Kouvola
Jukka Nyberg, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja (sd.), Kouvola

Kirjoitus on julkaistu 15.2.2023 PK-lehdessä ja Kouvolan Sanomissa 20.2.2023.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *