Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen vakavimmista ihmisoikeusloukkauksista. Vaadimme, että hyvinvointialueet tekevät alusta lähtien aktiivista työtä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi.

Haasteena tulee olemaan palvelujen tarjoaminen tasapuolisesti kaikille ja kaikkialle. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun avun ja palvelun tarpeessa ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ja näihin kuuluvat usein myös lähisuhdeväkivallan uhrit ja heidän läheisensä, sanoo Kymenlaakson Vihreiden naisten puheenjohtaja Jenni Aikio.

Yksi keskeisimmistä tavoista kitkeä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on luoda sitä vastaan toimintaohjelma ja toimivat rakenteet. Niiden tuella palveluiden saatavuus voidaan taata järjestelmällisesti ja yhdenvertaisesti. 

Palveluverkostollemme on taattava resurssit, jotta jokainen apua tarvitseva sitä saa. Tehtävämme on myös varmistaa, että kaikki, jotka työssään kohtaavat väkivallan uhreja, tai väkivallan uhan alla eläviä, saavat riittävästi koulutusta ongelman tunnistamiseen, kertoo Kymenlaakson Vihreiden naisten varapuheenjohtaja Riti Jukkara-Lyytinen.

Erilaisten naisiin kohdistuvien väkivallan muotojen tunnistaminen ja torjuminen vaatii ammattilaisilta osaamista ja herkkyyttä. Tehokkaaseen ja naisten moninaisuuden huomioivaan työhön tarvitaan siksi sekä väkivallan ennaltaehkäisyä, väkivaltaa kohdanneiden tukemista, tilanteen järjestelmällistä seurantaa että ammattilaisten lisäkoulutusta.

Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys ry tarjoaa matalan kynnyksen apua väkivaltaa lähisuhteissaan kokeneille henkilöille. Väkivaltatyön palvelukeskus Pysäkki toimii Kymenlaakson alueella ja toimipisteet ovat Kotkassa ja Kouvolassa. Palvelun pariin voi hakeutua sekä omatoimisesti että esimerkiksi neuvolan työntekijän ohjaamana. 

Vuoden 2019 alusta alkaen Pysäkin naisasiakkaista 68 % on kokenut suoraan lähisuhteessaan väkivaltaa. Usein väkivallan tekijä on nykyinen kumppani. Väkivalta on ollut lähes puolessa kaikista tapauksista toistuvaa fyysistä väkivaltaa, ja se on voinut jatkua vuosia. 

Peräänkuulutamme järjestelmällistä ja tehokasta työtä naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Haluamme varmistaa, että naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia myös tulevalla Kymenlaakson hyvinvointialueella.

Jenni Aikio
kaupunginvaltuutettu vihr. (Kouvola), Kymenlaakson Vihreiden Naisten puheenjohtaja 

Riti Jukkara-Lyytinen
Kymenlaakson Vihreiden Naisten varapuheenjohtaja (Kotka)

———————————————

Kannanoton inspiraationa on toiminut 25.11.2021 vietettävä YK:n kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *