Nopea ja helppo pääsy mielenterveyspalveluihin, oikeus omannäköiseen ikääntymiseen, hyvinvointialueen työntekijälle Suomen paras työnantaja ja työympäristö, helposti saavutettavat sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut sekä ilmaston ja ympäristön huomioiminen hyvinvointialueen päätöksenteossa. Näiden asioiden eteen haluan työskennellä aluevaltuustossa.

Tulevan hyvinvointialueen aluevaltuuston työkenttä on laaja. Vaikka päätökset keskittyvät sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä pelastustoimeen, on aluevaltuutettujen osattava ottaa suuria kokonaisuuksia huomioon pienimpiä yksityiskohtia unohtamatta.

Kirjoitin muutama viikko sitten blogitekstin, jossa kerroin syistä, joiden vuoksi lähdin ehdolle aluevaaleihin. Jos et ole vielä sitä lukenut, kirjoitus löytyy täältä.

Tässä kirjoituksessa kerron minulle tärkeistä teemoista, joiden eteen haluan erityisesti päästä tekemään työtä aluevaltuustoon.

Mielenterveys

Nopea ja helppo pääsy mielenterveyspalveluihin on taattava kaikille kymenlaaksolaisille. Mielenterveyden vaaliminen ja hoitaminen ennaltaehkäisyyn painottuen on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kestävää ja kannattavaa. Siinä vaiheessa, kun ongelmien ennaltaehkäisy ei ole enää riittävää, on oltava hyvin toimivat hoitopolut nopean ja yksilöllisesti oikeanlaisen hoidon saamiseksi viiveettä.

Ikääntyminen

Oikeus omannäköiseen ikääntymiseen on jokaisen perusoikeus. Kymenlaakson hyvinvointialueen on panostettava ikääntymisen eri vaiheisiin liittyviin terveyden- ja sosiaalihuollon sekä hoiva- ja asumispalveluihin. Palvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa on kuultava ikääntyneitä, ja heidät tulee nähdä aktiivisina yhteiskuntaan osallistuvina toimijoina. Erilaisten tarpeiden ja toiveiden toteutumiseksi hyvinvointialueella tulee olla kokonaissuunnitelma iäkkäiden tarpeen mukaisesta hoidosta.

Työntekijöiden hyvinvointi

Toimivan hyvinvointialueen perusta ovat motivoituneet ja hyvinvoivat työntekijät. Kymenlaaksolla on pitkään ollut vaikeuksia houkutella riittävästi osaavia sote-alan työntekijöitä. Tämän on muututtava. Hyvinvointialueen on alusta alkaen tavoiteltava asemaa Suomen parhaana sote-alan työnantajana huomioimalla työntekijöiden tarpeet ja toimivat työympäristöt, kannustamalla työntekijöitä ammattitaidon ylläpitämiseen ja päivittämiseen koulutusten avulla sekä tarjoamalla työntekijän näkökulmasta luotettavat hallinnolliset rakenteet ja toiminnan rahoitus käytännön työskentelyn tueksi.

Palveluiden saavutettavuus

Kymenlaakson erilaisten alueiden huomioiminen on hyvinvointialueen palveluiden saavutettavuuden kannalta välttämätöntä. Voimme kehittää sekä lähipalveluita että erilaisia liikkuvia ja etäpalveluita takaamaan myös pitkän välimatkan päässä asuvien pääsyn palvelujen pariin. Aidosti tarpeiden mukaiset työntekijämitoitukset ja resurssit, sekä panostus riittävän kokoisiin vastaanottotiloihin, ovat saavutettavuuden kannalta merkittäviä asioita.

Ilmastotekoja

Hyvinvointialueen aluevaltuuston on huomioitava ilmasto- ja ympäristönäkökulma kaikessa päätöksenteossa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa hiilijalanjäljen huomioimista hankintapäätöksissä, ruokapalveluissa sekä energiankäytössä. Kestävä ja ilmastoystävällinen toiminta on hyvinvointialueelle täysin mahdollista, mutta se ei tapahdu itsestään. Aluevaalit ovat myös ilmastovaalit.

Olen sitoutunut Vihreiden aluevaaliohjelmaan

Vihreiden valtakunnallisessa aluevaaliohjelmassa nostetaan esille

 • kaikenikäisten palveluiden turvaaminen
 • hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen
 • digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäminen
 • mielenterveyden vaaliminen
 • köyhyyden ja eriarvoisuuden torjuminen
 • yhdenvertainen kohtelu
 • työntekijöiden hyvinvoinnin lisääminen
 • pelastuspalveluiden tarpeenmukainen saavutettavuus
 • osallisuuden lisääminen
 • tutkittuun tietoon tukeutuminen
 • vastuullinen hankintapolitiikka
 • sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen turvaaminen sekä
 • ilmastoasioiden huomioiminen.

Valtakunnalliset tavoitteet ovat hyvä pohja, jonka päälle rakennetaan hyvinvointialueiden päätöksenteko paikalliset tarpeet ja ominaisuudet huomioiden.

Tarkemmin valtakunnalliseen aluevaaliohjelmaan voit tutustua Vihreiden sivuilla.

Haluatko tietää tarkemmin aluevaaliteemoistani?

Tulen kertomaan ajatuksistani täällä blogissa ja somekanavissani aluevaalikampanjan ajan, mutta voit lähettää kysymyksiäkin minulle sähköpostilla jenni.aikio@vihreat.fi.

Matkaa kohti aluevaaleja voit seurata myös tilaamalla uutiskirjeeni ja ottamalla some-kanavani Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä seurantaan. Näiden kautta pääset seuraamaan myös työtäni Kouvolan kuntapolitiikassa. 

Kuva: Mari Järvinen

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *