Aluevaaleissa valittavilla luottamushenkilöillä on edessä valtavasti töitä ennen hyvinvointialueen toiminnan alkamista vuoden 2023 alussa. Kampanjavaiheessa ehdokkaat nostavat esiin teemoja, jotka tuntuvat itselle kaikkein tärkeimmiltä. Kerroin minulle tärkeimmistä teemoista kootusti aiemmassa blogissani. Tässä kirjoituksessa avaan tarkemmin mielenterveyspalveluihin ja ikääntyvien palveluihin liittyviä ajatuksiani.
Mielenterveyttä ennaltaehkäisevillä palveluilla
Nopea ja helppo pääsy mielenterveyspalveluihin on taattava kaikille kymenlaaksolaisille. Mielenterveyden haasteiden ennaltaehkäisy ja oikea-aikainen hoitaminen laadukkailla palveluilla on erittäin tärkeää. Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen on sekä sosiaalisesti, inhimillisesti että taloudellisesti paras vaihtoehto.
Tulevan hyvinvointialueen asukkaat hyötyisivät erityisesti matalan kynnyksen palveluista. Sen takia on tarpeen lisätä erilaisia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, joissa apua voi saada ilman ajanvarausta.
Tämä koskee erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita, joiden kysyntä on ollut huomattavassa kasvussa viime vuosina. Tähän tarpeeseen on vastattava helposti saavutettavilla ja kohdennetuilla palveluilla. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen hillitsee ongelmien kasaantumista ja tuo hyvinvointia tulevaisuuteen.
Terapiatakuu Kymenlaaksoon
Siinä vaiheessa, kun mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy ei enää riitä, on oltava hyvin toimivat hoitopolut nopean ja yksilöllisesti oikeanlaisen hoidon saamiseksi viiveettä. Tämän varmistamiseksi meidän on toteutettava terapiatakuu.
Terapiatakuu tarkoittaa nykyistä helpompaa ja nopeampaa pääsyä tutkitusti vaikuttavien mielenterveyspalveluiden, kuten lyhytpsykoterapian piiriin. Terapiatakuu-kansalaisaloite on toimitettu eduskuntaan jo vuonna 2019, mutta vielä sen mukaista lakiuudistusta ei ole tehty. Tästä huolimatta esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on jo tehty päätökset terapiatakuun toteuttamiseksi.
On aika toteuttaa tämä uudistus myös Kymenlaaksossa. Luodaan terapiatakuun mukainen Kymenlaakson malli, jolla varmistetaan, että jokaisessa Kymenlaakson kunnassa on edes liikkuvana palveluna toimiva mielenterveyspalvelupiste, jonka palveluvalikoimassa on ennaltaehkäisevien palveluiden lisäksi myös ilman diagnoosia saatavia terapiapalveluita.
Ikääntyvien sotepalvelut
Oikeus yksilöllisesti oman näköiseen ikääntymiseen on jokaisen perusoikeus. Laadukkaat ja yksilöä kunnioittavat ikäihmisten palvelut kautta maakunnan ovat kunnia-asia sekä päätöksentekijöille että työntekijöille.
Panostetaan ikääntyvien kymenlaaksolaisten yksilöllisten tarpeiden huomioimiseen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluissa sekä hoiva- ja asumispalveluissa. Näiden palveluiden järjestämisessä toimiva yhteistyö eri toimijoiden välillä on tärkeää. Ikääntyneiden kuuleminen palvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa mahdollistaa resurssien kohdentamisen kohderyhmän tarpeiden mukaisesti.
Silloin, kun henkilö ei itse pysty ilmaisemaan tarpeitaan, on omaisten kuuleminen tärkeää. Erilaisten tarpeiden ja toiveiden toteutumiseksi hyvinvointialueella tulee olla kokonaissuunnitelma iäkkäiden hoidosta ja hoivasta. Tämän suunnitelman tulee kattaa koko laaja ikääntyvien palvelukenttä kotiin tarjottavista palveluista ikääntyvien tarpeiden huomioimiseen sairaanhoidossa. Suunnitelman tulee tarjota konkreettiset hoitopolut, joita seuraamalla mahdollistetaan tasavertainen tuki, hoiva ja hoito kaikille Kymenlaakson iäkkäille sotepalveluiden käyttäjille.
Tunnustetaan vanhusten yksinäisyys. Tämänkin asian äärellä monipuolinen yhteistyö kuntien ja järjestöjen kanssa mahdollistaa erilaisten keinojen löytämisen asian korjaamiseksi.
Huolehditaan yksilön oikeuksista ja arvokkuudesta sekä oikeudesta vaikuttaa omaan elämään myös sairauden ja hoivan tarpeen äärellä.
2 Kommenttia