Jenni Aikio Kouvolan Hansassa järjestetyssä vaalipaneelissa

Ylen A-studiossa keskusteltiin siitä, kuinka raakaa vaalikenttien taistelu äänistä on. Taistelu äänistä on kovaa, mutta ollessani nyt toista kertaa eduskuntavaaliehdokkaana, huomaan myös poliittisen keskustelun koventuneen.

En ole tämän kokemuksen kanssa yksin. Valtioneuvoston vuonna 2019 teettämän kyselyn mukaan vihapuheen kohtaaminen politiikassa on yleistä: Kolmannes kuntapäättäjistä on ollut työnsä vuoksi vihapuheen kohteena. Kaksi kolmasosaa päättäjistä arvioi vihapuheen lisääntyneen viime vuosina. Eduskunnan piirissä vihapuheen kokemus näyttää olevan vielä tätäkin yleisempää.

Itselläni on takana kuntavaalit vuosina 2017 ja 2021, eduskuntavaalit vuonna 2019 sekä aluevaalit 2022. Uutena poliitikkona sain olla pitkään aika rauhassa. Tälläkin hetkellä saan melko vähän kuraa osakseni ja siitä olen kiitollinen.

Kertaalleen olen joutunut tekemään rikosilmoituksen ja muutamia kertoja on kampanjoidessa jännittänyt. Viimeksi Kotkassa katukampanjoidessa yksi papparainen ehdotti suukottelua ja yritti napata minua ranteesta kiinni. Sen verran vanha mies oli kyseessä, että voitin hänet reaktionopeudessa ja pääsin pakoon.

Muuten tänä keväänä on tullut vastaan lähinnä sättijöitä. Vaalitoreilla on kutsuttu terroristiksi, Suomen tuhoajaksi ja ties miksi. Muutamaan kertaan olen vastannut aika napakasti takaisin, mutta yleensä vain lähden pois. Ikävimpiä ovat henkilöt, jotka tulevat fyysisesti liian lähelle.

Meillä on myös kampanjatiimissä keinot siihen, jos ehdokas pitää saada ahdistavasta tilanteesta hienovaraisesti, mutta määrätietoisesti pois. Tämä on huomaamaton käsiele, jota asiaa tietämätön ei kadulla huomaa. Tarvittaessa reagoidaan hyvinkin nopeasti.

Kurja juttu, että tällaisia pitää miettiä, mutta turvallisuudesta on huolehdittava. Jokaisen ehdokkaan pitäisi saada tehdä kampanjaa rauhassa, eikä vihapuheelle ole sijaa sivistyneessä yhteiskunnassa. Vihapuhe lietsoo entisestään vihaa ja pahimmillaan se johtaa väkivaltaan.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisuun Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon voi tutustua tarkemmin täällä.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *