Vihreiden perustulomalli on julkaistu ja kerron tässä pääpointit siitä.

Meidän nykyisessä sosiaaliturvassa ongelma on se, että ihmiset hukkuu byrokratiaan ja tukiviidakkoon. Syntyy kannustinloukkuja, jolloin työtä ei edes kannata ottaa vastaan. Syntyy köyhyyttä, syrjäytymistä ja tiputaan sen viimeisen vaihtoehdon, eli toimeentulotuen varaan. Sieltä on tosi vaikea nousta.

Vihreiden malli tekee sosiaaliturvasta yksinkertaisemman ja oikeudenmukaisemman. Se takaa kaikille 600 euron perustulon riippumatta siitä, onko yrittäjä, opiskelija, työtön tai vaikka pätkätöissä. Myös sinä ja minä saataisiin perustuloa. Käytännössä se kuitenkaan esimerkiksi keskituloisen palkansaajan tuloissa näkyisi, sillä se tasataan verotuksessa pois.

Me tavoitellaan sitä, että perustulo otetaan käyttöön kahden vaalikauden aikana. Ensimmäisessä vaiheessa yhdistetään nykyiset vähimmäisetuudet. Näitä meillä on työmarkkinatuki, peruspäiväraha, sairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha. Samalla toteutetaan puolikas perustulo, korotetaan opintorahaa, parannetaan yrittäjien ihan olematonta sosiaaliturvaa ja toteutetaan perhevapaauudistus.

Oikeasti perustulo ei ole kauhean kaukana meidän nykyisestä sosiaaliturvasta. Tälläkin hetkellä yhteiskunta takaa jokaiselle minimitoimeentulon jollain tavalla. Nyt ne tuet on vaan aivan levällään. Suurin parannus olisi siinä, että ihmisiä voitaisiin palvella yhden luukun periaatteella ja yksilön tarpeiden mukaan.

Ja ensiarvoisen tärkeää on se, että perustulo tekee työntekemisestä aina kannattavaa. Työllisyyden lisääminen on kaikkien puolueiden tavoitteena. Me Vihreät uskotaan siihen, että porkkana on tehokkaampi kuin keppi. Perustulomallissa aikaa ei kulu aktiivimallin kaltaisten keinotekoisten suoritteiden tekemiseen ja pieniäkin työsuorituksia kannattaa tehdä, kun ne eivät vähennä tai katkaise tukia.

Näistä syistä perustulo on paras tapa vastata nyky-yhteiskunnan ja työmarkkinoiden haasteisiin. Mitä sä olet mieltä?

Lisää Vihreiden päivitetystä perustulomallista voi lukea täältä.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *