”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muu kokousta seuraava yleisö,

Pride-liputus on merkki siitä, että kaupunki on avoin kaikille ihmisille ja että se kunnioittaa kaikkien ihmisten oikeutta elää elämäänsä ilman syrjintää ja vainoa. Pride-liputus on myös tapa juhlistaa yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta. Näin toteutamme myös kunnan lakisääteistä velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta.

Yhdessä, kestävästi ja kehittäen, ne ovat meidän yhdessä määrittelemät Kouvolan kaupungin arvot. Pride-liputus on mitä parhain tapa osoittaa tukea vähemmistöille ja tuoda konkreettisesti esiin kaupungin sitoutumisen tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Emme tänään päätä oikeastaan siitä, liputtaako Kouvola priden kunniaksi. Oikeastaan me päätämme siitä, luopuuko Kouvolan kaupunki liputuksen järjestämisestä, sillä pride-lippu on jo aiemmin nostettu kaupungin toimesta salkoon.

Vihreä valtuustoryhmä toivoo jokaisen valtuutetun miettivän, millaisen viestin me annamme kuntalaisille, mikäli emme jatkossa liputa priden puolesta. Se, että ”kaupunki suhtautuu positiivisesti liputukseen” ei tunnu aidolta, jos kaupunki ei ole liputuksen suhteen aktiivinen toimija.

Pidämme ongelmallisena ajatusta, että pride-liputus ulkoistettaisiin jonkun muun tahon kuin kaupungin hoidettavaksi. Pride-liputuksessa ei nimittäin ole kyse yhdistyksen, yrityksen tai kansanliikkeen liputuksesta, vaan ihmisoikeuksien puolesta liputtamisesta. Laki velvoittaa kaikki viranomaiset edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa aktiivisin toimin sekä ehkäisemään sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää.

Näille toimille on valtava tarve, sillä yhä edelleen moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva henkilö kokee syrjintää ja kiusaamista. Vihreä valtuustoryhmä on erityisen huolissaan sateenkaarinuorista, joista monille ahtaat seksuaali- ja sukupuolinormit aiheuttavat stressiä ja mielenterveysongelmia.

Nuorilla voi olla vaikeuksia hyväksyä omaa sukupuolta, seksuaalisuutta ja kehoa. Mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa muita nuoria yleisempiä. Myös transnuorten psyykkinen hyvinvointi on monella mittarilla heikkoa, ja esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuus ovat heillä kolme kertaa yleisempiä kuin muilla nuorilla. Heikompi psyykkinen hyvinvointi näkyy myös kohonneena riskinä itsetuhoisuuteen.

Jos pride-liputuksesta luovutaan, se antaa väkisinkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville henkilöille viestin siitä, että heidän oikeutensa ja hyvinvointinsa eivät ole tärkeitä Kouvolassa. Tämä ei ainakaan vähennä sateenkaari-ihmisten tunnetta syrjinnästä ja eristäytymisestä.

Lisäksi pride-liputuksesta luopuminen voi myös lähettää viestin yhteiskunnan hyväksymisestä sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihamielisyyttä kohtaan, mikä voi lisätä syrjinnän ja vihamielisyyden määrää sateenkaari-ihmisten keskuudessa.

Vihreälle valtuustoryhmälle on tärkeää kuulla kuntalaisia päätöksenteossa. Siksi kysyimme ennen kokousta kuntalaisilta, mitä pride-liputus heille tarkoittaa. Vastaajien mielestä on tärkeää, että yhteiskunta ja Kouvolan kaupunki jatkavat pride-liputuksen tukemista ja edistävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyväksyntää ja oikeuksia kaikilla tasoilla. ”Olisko jo aika siirtää tämä kivikautinen Kouvostoliitto nykyaikaan”, moni kysyi.

Päätän ryhmäpuheenvuoromme viestiin, jonka saimme ennen kokousta nuorelta kouvolalaiselta. Tähän sanomaan on helppo yhtyä.

”Ei ole keneltäkään pois yhtään mistään, kun pridea liputetaan!! Se on juhlan asia. Kouvola voisi toimia esimerkkinä muille kaupungeille siinä, että kaikki sen asukkaat huomioidaan ja juhlistetaan rakkautta, joka kuuluu kaikille. Ja jos ei muuta, niin kun aina halutaan päästä eroon siitä iänikuisesta stereotypiasta, että Kouvola on betoninharmaa, niin mikäs sen parempi keino tuoda kaupunkiin väriä kuin sateenkaariliput!”

Puheenvuoro on pidetty Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa 8.5.2023.

Jaa:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *